Benieuwd wat zonnepanelen in Nederland opbrengen? De opbrengst hangt van verschillende factoren af. In dit blog vertellen we je er meer over.
Met zonnepanelen op je dak bespaar je vanaf dag één op je energierekening. Het is dan ook niet vreemd dat ook in 2021 weer duizenden huishoudens maandelijks voor zonne-energie kiezen. De afgelopen jaren zijn de omstandigheden voor zonnepanelen zeer gunstig geweest. 2018 was een absoluut recordjaar en ook in 2020 profiteerden huishoudens met zonnepanelen van een hoge opbrengst. De opbrengst van zonnepanelen was vorig jaar 1.054 kilowattuur per kilowattpiek en lag 12.6 procent hoger ten opzichte van de periode 1981-2010. Maar wat zeggen de cijfers van voorgaande jaren over de opbrengst in 2021 en later?
Een zonnepaneel met een vermogen van 360 Wattpiek brengt in Nederland gemiddeld zo’n 260 tot 327 kWh per jaar op. Deze cijfers geven een goede indicatie van de opbrengst, al kun je hiermee nog niets met zekerheid over de mogelijkheden voor jouw dak zeggen. Je weet namelijk niet hoeveel zonnepanelen er precies op je dak passen. Wanneer je een dakscan via Dakscanzonnepanelen.nl laat uitvoeren wordt er rekening gehouden met alle factoren die invloed hebben op het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Denk aan delen van het dak die naar het noorden liggen, dakkapellen, dakramen en pijpjes die het plaatsen van zonnepanelen onmogelijk maken. Met deze informatie kan berekend worden hoeveel zonnepanelen er in totaal op je dak passen en hoeveel zonne-energie je maximaal kunt opwekken.
Bij het bepalen van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende stroom op te wekken voor jouw verbruik, is het goed om rekening te houden met eventuele veranderingen in of aan je huis die invloed hebben op het verbruik. Overweeg je om een elektrische auto aan te schaffen in de nabije toekomst, ga je elektrisch koken of wil je het huis koelen in de zomer met airco-units? Deze veranderingen zorgen ervoor dat jouw huidige verbruik niet representatief is voor het toekomstig verbruik. In de meeste gevallen is het dan ook raadzaam om meer zonnepanelen op je dak te leggen dan dat je op dit moment nodig hebt. Ga hierover in gesprek met de leverancier om meer te weten te komen over de mogelijkheden.
De opbrengst van een zonnepaneel wordt door verschillende factoren beïnvloed. Het aantal zonuren is een voor de hand liggende factor. Ook de stand van de zon ten opzichte van een zonnepaneel speelt een rol. De opbrengst is het hoogst wanneer de zonnestralen in een rechte hoek op het paneel instralen. Zonnepanelen wekken overdag altijd zonne-energie op, zelfs wanneer het bewolkt is. Er is dan sprake van diffuus licht. Het licht wordt gelijkmatig verstrooid en verdeeld, waardoor de lichtintensiteit afneemt. Dit zorgt ervoor dat een zonnepaneel minder opwekt op een bewolkte dag.
Op basis van deze gegevens zou je dus denken dat een zonnepaneel op een hete en heldere zomerdag de hoogste opbrengst heeft. Dat is echter ook niet waar. Een heldere dag is zeker gunstig voor de opbrengst, maar zonnepanelen houden niet van hitte. Een zonnepaneel werkt het beste als deze rond de 25 graden is. Let op: dit gaat dus om de temperatuur van het paneel, niet de buitentemperatuur. Wanneer het buiten 30 graden is, kan een zonnepaneel makkelijk 55 à 60 graden zijn.