Stookt u met haardhout of gaat u haardhout stoken? Hierbij wat weetjes over haardhout, die u vast nog niet wist!
Wist u dat…
In de prehistorie maakte men onder andere vuur door twee stokken tegen elkaar aan te wrijven. De andere mogelijkheid was door twee stenen op elkaar te slaan en een vonk te creëren. Welke methode zou u nu kiezen?
Hoe harder de houtsoort, hoe langer het drogingsproces. Berkenhout is een zachte houtsoort, die gemiddeld 1 jaar nodig heeft om te drogen. Eikenhout is juiste de hardste soort in het assortiment en heeft gemiddeld twee tot drie jaar nodig. Vanwege deze reden kiezen ook veel stokers ervoor om kant-en-klaar haardhout in te kopen, dat direct gestookt kan worden!
Dit hout moet nog gedroogd worden naar een vochtpercentage onder de 20%! Pas dan is het hout klaar om gestookt te worden! Stookt u met te nat hout? Dan merkt u dat aan het vuurtje. Het brandt niet lekker en zorgt voor veel stank en rookontwikkeling!
Pak twee blokken haardhout en sla ze tegen elkaar. Klinkt het hol? Dan is het hout goed droog! Bij nat hout klinkt er een dof geluid. Verder zijn droge blokken te herkennen aan barsten en scheuren en een eventuele loslatende schors.
Doordat het hout direct na het kloven wordt gedroogd in droogkamers blijft de kleur van het hout licht. Ook de klassieke frisse geur van het hout blijft veel langer hangen. Dit betekent niet dat natuurlijk gedroogd hout niet goed is, het heeft slechts andere (uiterlijke) eigenschappen!
Vervuild of nat haardhout zorgt voor veel rookontwikkeling en een sissend vuurtje. Hierbij komen er veel schadelijke stoffen vrij. Daarom is een optimale verbranding belangrijk, dit levert veel minder schadelijke uitstoot!
Ervaren stokers, die altijd met goed gedroogd of ovengedroogd haardhout stoken, herkennen het vast wel: er is weinig vervuiling in het rookkanaal. Het is namelijk raadzaam om jaarlijks de schoorsteenveger te laten komen!
Bij het stoken van haardhout geldt eigenlijk maar één regel: dat het hout schoon en goed droog is. Dan is er een schone verbranding, komt er veel warmte vrij en stookt u duurzaam. Welke houtsoort u kiest, is niet van invloed op de verbranding. Wel is het persoonlijk, omdat elke houtsoort andere stookeigenschappen heeft. Berkenhout is bijvoorbeeld gemakkelijk in gebruik, essenhout geeft een mooie vlam en eikenhout geeft de meeste warmte. Probeer zelf te ontdekken welke houtsoort het fijnste voor u werkt of vraag een stookprofessional!
Eikenhout is de enige houtsoort die weinig vlam geeft. Maar dit is zeker geen reden om niet met eikenhout te stoken! Eikenhout geeft namelijk wel ontzettend veel warmte af! Daarbij brandt het hout ook nog eens ontzettend langzaam op, wat het heel duurzaam maakt.