Kippen houden, wat komt daar allemaal bij kijken?
Je hebt een grote tuin, een prachtig grasveld en teelt al jaren je eigen groenten en fruit uit de moestuin. Nu lijkt het je ontzettend leuk om ook kippen te gaan houden, elke ochtend verse eitjes. Maar daar komt natuurlijk een hoop bij kijken, de kippen moeten niet alleen gevoerd worden, maar ze kunnen ook ziek worden. Lees onze tips voordat je kippen gaat houden!
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: welk ras kippen neem je? Het antwoord op deze vraag is niet zo heel makkelijk, het is namelijk afhankelijk van de ruimte in de tuin, en hoe groot het hok is. Natuurlijk kun je ook de kip kiezen, en daar het hok op afstemmen. Zo hebben krielkippen minder ruimte nodig, omdat ze een stuk kleiner zijn. Grof gezegd zijn er twee soorten kippen:
Heb je kinderen? Dan kan het goed zijn om een tam kippenras te nemen, dit zijn vaak Aziatische rassen.
Kippen worden op allerlei plekken aangeboden, maar om zeker te zijn dat je gezonde kippen in huis haalt, kan het goed zijn om bij een hobbyfokker langs te gaan. Zij kunnen je direct tips geven over het juiste kippenras. Koop kuikens als ze minimaal 8 weken oud zijn. Neem altijd minimaal twee kippen, het zijn namelijk sociale dieren, dus: hoe meer hoe beter!
De snelste manier om een kippenhok in de tuin te krijgen, is natuurlijk om er één te kopen. Deze hokken bestaan vaak uit een nachthok waar ze droog en uit de wind zitten, en een kippenren waar ze overdag kunnen scharrelen. Zorg ervoor dat je zelf ook het hok kunt bereiken, om natuurlijk eieren te rapen en om goed schoon te kunnen maken. Reken per kip ongeveer 1 m2 aan hokruimte, en 1,25 m2 aan buitenruimte. Een tip: leg een nep-ei in het legnest zodat je de kippen een beetje fopt en voortaan hier hun eieren zullen leggen, dan loop je zelf niet de hele tuin af te struinen naar gelegde eieren.
Het belangrijkste onderdeel van het houden van kippen is natuurlijk het voeren van de kippen. Per dag gaat er ongeveer 100 gram kippenvoer naar binnen. Legmeel of legkorrels is het basisvoer voor kippen, daarbij geef je gemengd graan (met mate) en kun je af en toe wat groenvoer geven. Door het voer in een trapbak te leggen, voorkom je dat ongewenste dieren aan het voer komen. Zorg ook altijd voor genoeg vers water. In de winter kun je hier extra voedingsmiddelen in de vorm van supplementen aan toevoegen.
Kippen zijn dieren en zul je daarom met veel liefde moeten behandelen, het is daarom belangrijk om goed over de investering na te denken. Zorg voor een hok van goede kwaliteit, gezonde kippen en voer met voldoende voedingswaarden. Op deze manier blijven je kippen gelukkig, en jij ook. Een kippenhok voor 3 kippen is er al vanaf 120 euro. Laat je de kippen loslopen in de tuin? Dan is het handig om de tuin af te zetten, zodat ze niet ontsnappen. Voor het voeren en verzorgen van de kippen kun je tussen de 250 en 400 euro per jaar rekenen.
Dit zijn natuurlijk algemene tips die je een idee geven over het houden van kippen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Doe genoeg onderzoek en laat je informeren over het houden van kippen, voordat je aan de slag gaat. Veel plezier met de kippen!