Foto: Koelkast_vakantie

5 Vakantietips voor een energiezuinige koelkast

ETNA geeft tips voor stressvrij, energievriendelijk koelen.

09 Juli 2024

In de wintermaanden doen we flink ons best energie te besparen maar ook in warme periodes is het opletten geblazen. De koelkast en vriezer draaien dan overuren, zelfs als we op vakantie zijn.

  1. Tijd voor BBQ

    Een gezellige barbecue betekent ook: een overvolle koelkast. Van drankjes en groenten tot vlees, sausjes en salades. Vaak zijn we geneigd alle boodschappen snel in de koelkast te zetten, het kan maar gekoeld staan. Toch kost dat iedere keer veel extra energie.
    Groenten zoals komkommer, tomaat, uit en paprika’s kun je beter buiten de koelkast bewaren, net zoals veel fruitsoorten. Ook onaangebroken sauzen hoef je niet meteen in de koelkast te zetten, tenzij ze in de winkel uit het koelvak komen. Na opening kun je sausjes het beste bovenin de koelkast bewaren. Vlees en vis kun je het beste onderin het koelvak bewaren omdat het daar kouder is. Tegenwoordig heb je ook koelkasten met een constante temperatuur (MultiFlow) door de hele koelkast maar dat hebben niet alle modellen.

  2. Vakantiemodus: aan

    Ga je op vakantie? Zet de koelkast dan ook in de vakantiemodus; op een lagere stand of helemaal uit als dat kan. Zo bespaar je energie en kosten. Als je de koelkast helemaal uit zet, zorg er dan voor dat de deur op een kiertje staat om nare geurtjes te voorkomen.

  3. Bekijk het van de andere kant

    Meestal kijken we natuurlijk in de koelkast, maar check toch ook regelmatig de rubberen rand om de deur. Dat kan schrikken zijn want als je dit nooit schoonmaakt zal je zien dat zich hier vet en vuil verzameld. Niet hygiënisch maar ook niet energievriendelijk. De deur sluit dan minder goed, wat betekent dat de koelkast constant extra energie gebruikt.

  4. Energielabel en -verbruik

    Ben je toe aan een nieuwe koelkast, dan is het verstandig om ook te kijken naar het energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger de koelkast is. Het is belangrijk om het energieverbruik in kilowattuur per jaar ook niet over het hoofd te zien. Dit laat zien hoeveel stroom een koelkast of vriezer per jaar verbruikt. Want een grote koelkast met energielabel C verbruikt hoogstwaarschijnlijk meer energie per jaar dan een tafelmodel met hetzelfde energielabel. Let er wel op dat producten met een hoger energielabel vaak duurder zijn in de aanschaf, dus bereken goed welk energielabel voor jou het meest voordelig is.

  5. Frozen

    Heeft je koelkast een vriesvak? Dan is het goed om te weten dat je een vriesvak vijf tot zes keer per jaar moet ontdooien. Dit komt niet alleen door de ruimte die de ijsvorming inneemt, maar doordat de ijslaag een natuurlijke isolatielaag vormt. Je koelkast moet hierdoor harder werken om de ingestelde temperatuur te bereiken, wat voor meer energieverbruik zorgt. Daar heeft ETNA een oplossing voor: No-Frost Plus, dit houdt het vriesgedeelte vrij van ijs- en rijpvorming. Ontdooien is hierdoor niet meer nodig. In het koelgedeelte wordt hiermee ook condensvorming tegengegaan.

www.etna.nl

Meer van ETNA
Reacties