Een goed afzuigsysteem in je keuken is een must. Ontdek alle opties: van de beste afzuigkap tot schitterende kookplaat met geïntegreerde afzuigkap.
Een keuken dient zo snel mogelijk gelucht te worden door goede afzuiging. Je wilt niet dat je hele woning naar eten ruikt. Bovendien is ventilatie van belang in verband met de ontstane warmte. De blikvangers van nu combineren design met de meest geavanceerde technieken.
Mooie materialen, aparte vormen, gedurfde kleuren en royale afmetingen maken van de afzuigkap een echte blikvanger in de keuken. Zo hebben alle modellen ingebouwde verlichting. Maar er zijn bijvoorbeeld ook modellen met een kookwekker, naloopventilatie en een ingebouwde onderdruksensor die bij onvoldoende toevoer van verse lucht tijdens het afzuigen een optische waarschuwing geeft dat er even een deur of raam open moet. Kortom, afzuigkappen hebben een hoog functioneel designgehalte.
Het belangrijkste bij luchtafvoer is de zorg voor luchtcompensatie. Wat je afvoert moet ook weer worden aangevoerd. Als daarvoor geen goede voorziening is aangebracht, ontstaat onderdruk en wordt lucht aangezogen via daarvoor niet geschikte openingen, zoals de schoorsteen van jouw open haard. Zorg ervoor dat jouw leverancier bij de berekening van de luchtcompensatie ook rekening houdt met andere luchtverbruikende toestellen, die tegelijk in bedrijf zijn. Als je een open haard stookt en tegelijkertijd de afzuigkap op volle toeren laat draaien, is een roostertje in het kozijn niet voldoende om de verbruikte lucht te compenseren. Leveranciers kijken vaak wel of er voldoende luchttoevoer aanwezig is voor het door hen geplaatste toestel, maar soms vergeet men dat er meerdere luchtverbruikende toestellen tegelijkertijd moeten kunnen werken.
Kooklucht moet altijd via de kortste weg naar buiten worden gevoerd. Lange afvoerkanalen zorgen voor luchtweerstand, wat nadelig is voor een effectieve afzuiging. Vermijd bochten; hoe minder des te beter, want ook bochten zorgen voor luchtweerstand.
Van groot belang is dat de afzuiginstallatie goed geïnstalleerd wordt. Over het algemeen kunnen we stellen dat de huidige generatie afzuigkappen allen van een goede kwaliteit zijn, het probleem zit hem dan ook vaak in het installeren. Veelgehoorde klachten over afzuigkappen zijn voornamelijk 'hij zuigt niet goed af' of 'hij maakt teveel lawaai'. Er blijkt dat maar liefst 90% van de klachten over afzuigkappen met de installatie te maken heeft. Laat dus altijd een professional naar je situatie kijken en een advies op maat uitbrengen. Zo voorkom je dat je nieuwe, mooie afzuigkap niet goed functioneert.
Soms zien we bij de semi-professionele kookcentra achterwandafzuiging en/of geïntegreerde randafzuiging. Via klepjes of een naast het kookplateau omhoogkomende unit, worden de luchtjes zijdelings weggezogen. Het systeem is vooral bedoeld als extra afzuiging voor 'lage' karweitjes zoals grillen en plaatbakken en is doorgaans een aanvulling op de standaard ventilatie. Belangrijk: rand- en wandafzuiging mogen nooit gebruikt worden in combinatie met een gaskookplaat. Het open vuur komt dan té dicht bij de luchtstroom.
Steeds vaker zien we dat er bij afzuiging gebruik wordt gemaakt van recirculatie. Bij recirculatie worden de kookdampen gefilterd en de schone lucht vervolgens weer de keuken ingeblazen. Recirculatie is met name erg handig bij woningen met centrale of balansventilatie warmteterugwininstallaties. Bijkomend voordeel is dat je geen afvoerkanaal meer nodig hebt. Bij recirculatie wordt veelal gebruikgemaakt van een hybridefilter. Voordeel hiervan is dat de natuurlijke luchtweerstand van het recirculatiefilter vermindert en zo het filteroppervlak vergroot wordt. Daar komt bij dat met dergelijke filters de lucht in de woning überhaupt schoner is!
Sommige afzuigkappen zijn voorzien van elektronische touch control of soft touch bediening. Touch control wil zeggen dat er geen druktoetsen opzitten, dus gemakkelijk schoonmaken en mooi glad. Een simpele aanraking is voldoende om het toestel in te stellen op de juiste stand. Op het bedieningspaneel is af te lezen op welke stand afzuiging en verlichting zijn ingesteld. De handsfree bediening is gemakkelijk wanneer je tijdens het koken vette of natte vingers hebt. De kap is dan gekoppeld aan de kookplaat. Zodra deze wordt ingeschakeld, start automatisch de afzuigkap op de beginstand. Tijdens het koken werkt de verlichting op volle kracht. Wanneer de kookplaat stopt, schakelt de verlichting na enkele minuten terug naar sfeerverlichting.
Vrijwel alle afzuigkappen hebben losse metaalfilters die gewoon in de afwasmachine kunnen. Sommige modellen hebben een led-vervangingsindicatie, die aangeeft wanneer het vet- en/of geurfilter verzadigd is en gereinigd of vervangen moet worden. Handig!
Bij afzuigkappen wordt altijd de maximale afzuigcapaciteit opgegeven. De capaciteit varieert per type van 200-800m³ per uur. Of dat voldoende is, laat zich eenvoudig uitrekenen. Op de laagste stand moet een afzuigkap 8 tot 10 keer per uur het keukenvolume kunnen verversen. Een ander volume is het geluid van het apparaat in werking. Hoe geluidloos een afzuigkap is, is zeer afhankelijk van het model. Vraag daarom in de showroom altijd of het model van jouw keuze aangezet kan worden, zodat te horen is hoe de ventilatie in werking klinkt.
De onderbouwkap
De vanouds bekende afzuigkap kan vrij aan de wand worden geplaatst. Bijvoorbeeld boven een vrijstaand fornuis of onder een bovenkastje.
Bij deze kap wordt de lucht via een vetfilter naar een actief koolstoffilter gevoerd. Dat haalt de geurtjes uit de lucht waarna deze weer in de keuken wordt teruggeblazen. Dit systeem biedt een uitstekende oplossing voor wie geen mogelijkheid heeft om de lucht naar buiten af te voeren. De meeste afzuigkappen zijn tegenwoordig geschikt om als recirculatiekap te fungeren.
Speciaal voor nieuwbouwwoningen met een centraal ventilatiesysteem zijn er motorloze afzuigkappen, die op het centrale systeem aangesloten worden. Nadeel is dat de installatie zich meestal op zolder bevindt, waardoor de zuigkracht aanzienlijk lager kan liggen dan die van een conventionele afzuigkap.
De meest goedkope, simpele, maar wel doeltreffende afzuigers zijn de zogenaamde onderbouw- of vlakschermkappen. Vlakschermkappen worden vrijwel helemaal in de bovenkastjes geïntegreerd. Zo blinken ze uit in onopvallendheid. Als de kap moet werken, trek je een gedeelte van het dampscherm naar voren, waarbij zowel de motor als de verlichting automatisch wordt ingeschakeld. Duurder, maar wel heel fraai zijn de platte telescoopkappen die precies onder een bovenkastje passen en uitgeschoven kunnen worden. Na het koken wordt de kap weer teruggeschoven en stopt het ventileren automatisch. Er zijn ook vlakke afzuigkappen waarvan het filtergedeelte dankzij telescooparmen omlaag kan zwenken, precies daar waar het nodig is.
De geïntegreerde afzuigkap wordt achter een kastfrontje weggewerkt. Als de deur wordt geopend, wordt daarmee een dampscherm gevormd.
Bij veel (wand)schouwkappen is de elektronische besturing met behulp van tiptoetsen te regelen, of nog geavanceerder: op afstand bedienbaar. Schouwkappen met een nazuig-functie blijven nog een tijdje doorwerken om de laatste kookluchtjes af te voeren en schakelen dan vanzelf uit.
Speciaal voor boven een kookeiland zijn er tal van eilandkappen verkrijgbaar, tot wel 180 cm breed! Maar in plaats van een brede eilandschouw kunnen er natuurlijk ook twee aparte exemplaren geplaatst worden. Optisch geeft dat een heel ander beeld. In hoogte verstelbaar en op afstand bedienbaar; eilandkappen zijn vaak voorzien van de nieuwste technische snufjes.
Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:
Keukenmixer: mixen, kneden of pureren
Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten
Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken
Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron
Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur
Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis
Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:
De financiering van je nieuwe keuken
Keukenfronten: de keuken aangekleed
Warm water: onmisbaar in elke keuken
Vloer en wand: de afwerking in de keuken
Installatie keuken: zelf doen of laten doen
Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt
Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten
Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel
Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?