Foto: keuken_koelvries_1

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Wie denkt dat het uiterlijk van een koelkast of vriezer niet belangrijk is, heeft het mis. De vorm, de kleur en de uitstraling zijn juist ontzettend belangrijk.

Guido van Loon

Foto boven: Liebherr.

Je maakt toch intensief gebruik van deze koel- en vriesapparaten. Toch geven zaken als inhoud, steraanduiding, invriescapaciteit, energieverbruik en extra eigenschappen de uiteindelijke doorslag. Klimaatbeheersing in de keuken.

Klimaatzones

Om de optimale bewaaromstandigheden van jouw levensmiddelen nauwkeurig in te kunnen stellen hebben veel fabrikanten tegenwoordig koel- en vriesapparatuur met fijngeregelde klimaatzones. Van invriezen tot keldertemperatuur. Het hele traject tussen -20 graden C en + 15graden C is verdeeld in vier zones: diepvriezen (tot -18 graden C), verskoelen (0- 3 graden C), normaal koelen (4-8 graden C) en keldertemperatuur (8-14 graden C). Een variant op de keldertemperatuur is de wijnkasttemperatuur met nauwkeurig instelbare temperatuur en luchtvochtigheid. Handig voor als de wijn nog snel even koud gezet moet worden. 

Koelkast/vriezer. Bron: Falcon.

Groot, groter, grootst

Om een keuze uit de modellen te maken, bepaal je eerst hoeveel inhoud voor jou wenselijk is. De inhoud van zowel het koel- als vriesgedeelte wordt doorgaans in drie categorieën ingedeeld: klein (maximaal 150 liter), gemiddeld (maximaal 220 liter) en groot (meer dan 220 liter). Bepalend voor de benodigde inhoud van een koel-/vriescombinatie is uiteraard het aantal mensen in huis. Een klein huishouden van 1-2 personen heeft aan een inhoud van 140-180 liter genoeg, voor 3-4 personen volstaat 160-220 liter en een gezin van 5 tot 7 personen zal zo'n 200-300 liter nodig hebben. 

Overweeg of je een inbouwkoelkast wilt of een vrijstaand model. Inbouwkeukens worden meestal voorzien van een inbouwkoelkast. Hierbij is grofweg keuze uit twee varianten. Klein maar fijn zijn de zogenaamde tafelmodellen en een slag groter zijn de kastmodellen. En wil je liever een koelkast met vriesgedeelte of een aparte vriezer? Op het gebied van vrijstaande modellen zien we veel trendy (dubbeldeur) Amerikaanse modellen. Het voordeel van aparte deuren: als u producten uit het ene gedeelte nodig hebt, warmt de rest niet onnodig op door het openen van de deur.

Koelkast. Bron: Sub-Zero.

Extra

Leuk extraatje is de ice-dispenser met bijvoorbeeld ijsklontjes, schaafijs en koud water. Hier is dan wel een wateraansluiting voor nodig. In een koelkast met minibar kunt u van de buitenkant gekoelde drankjes pakken. Sommige koelkasten gaan nog verder! Er zijn exemplaren gesignaleerd waarbij in de voorzijde van de deur ruimte is voor een complete hifi-installatie of flatscreen tv. Kun je eindelijk eens mee doen met al die leuke kookprogramma's!

Koelkast. Bron: Siemens.

De binnenkant van de koel- of vrieskast

Kijk vooral ook kritisch naar het interieur van de koelkast. De indeling van de koel-vriescombinatie is van belang voor optimale koeling. Draagplateaus van krasvast kunststof of veiligheidsglas zijn goede koudegeleiders en worden daarom veel toegepast. Speciale groente- en fruitladen, opbergvakken in de deur, geïntegreerde flessenrekken en in hoogte verstelbare en/of gedeeltelijk opklapbare plateaus optimaliseren het opberggemak. Verder is er een enorm assortiment verkrijgbaar aan accessoires, die het inruimen van de koel-vriescombinatie vergemakkelijken: speciale tubehouders, tafeldozen of losse flessenrekken.
Koelkast. Bron: Electrolux.

Extra hygiëne

Antibacteria is een eigenschap die uw koelkast extra hygiëne biedt. Het is een techniek, ontwikkeld op basis van zilver, voor de binnenwanden en binnendeur van de koelkast, tegen bacteriën en schimmels. Dit betekent echter niet dat schoonmaken overbodig is.

Steeds vaker zien we diepvriezers met No-frost en All-frost vriestechniek. Bij No-Frost wordt de lucht in de vriezer als het ware ‘gedroogd’, wat ijs- en rijpvorming tegengaat. Etiketten blijven leesbaar, transparante dozen doorzichtig en zelfs ijsblokjes vriezen niet meer aan elkaar. De No-Frost uitvoeringen verbruiken wel extra energie. All-frost betekent dat elke lade een eigen vrieselement heeft. De invriescapaciteit is daarmee fors toegenomen. Smaak en vitamines blijven beter bewaard, omdat er amper kristallen ontstaan die de cellen van het voedsel beschadigen. Om de vriezer schoon te maken is een druk op de knop voldoende om het ijs te laten smelten en het dooiwater te laten verdampen. Er zijn ook apparaten die dat helemaal zelf regelen. 

Met het zogenaamde 'vario'-energiespaarsysteem voor vrieskasten kunnen lege vriesladen worden afgesloten met een isolatiedeksel. Daarmee wordt een energiebesparing van maar liefst 50% bereikt. 

In de verszone (0-3 °C) kunnen kwetsbare producten twee tot drie keer zo lang bewaard worden. Er zijn twee varianten: het dauwkoelen (luchtvochtigheid 90%) voor het knapperig houden van bladgroenten en het droogkoelen (luchtvochtigheid 40-50%) voor het fris houden van vlees, vis en schaaldieren. Een enkele keer is de luchtvochtigheid traploos instelbaar van 40-90%. Sommige koelkasten hebben aparte verskoel-compartimenten. In de meeste gevallen bestaat de verskoelzone echter uit speciale lades die in de normale koelruimte zijn opgenomen.

Vriezer. Bron: Gaggaenau.

 

Steraanduiding

De vakken in de vrieskast zijn gecategoriseerd door middel van een steraanduiding waarmee afgelezen kan worden hoe lang levensmiddelen bewaard kunnen blijven.

* vak met temperatuur van -6 °C of kouder. Enkele dagen.

** vak met temperatuur van -12 °C of kouder. Enkele weken.

*** vak met temperatuur van -18 °C of kouder. Enkele maanden.

**** diepvries met temperatuur van -18 °C of kouder. Kan ook worden gebruikt voor invriezen.

Het invriesvermogen duidt op het aantal kilo’s dat ingevroren kan worden zonder kwaliteitsverlies van het product. Wat gebeurt er bij stroomuitval? Elke vriezer kent een bewaartijd. Dat wil zeggen dat er wordt aangegeven hoe lang de vriezer ingevroren levensmiddelen op temperatuur houdt in het geval van een stroomstoring; doorgaans zo’n 20 uur.

Energieverbruik

Alle koel- en vriesapparaten zijn tegenwoordig voorzien van het energielabel. Dit label geeft informatie over het energieverbruik, de inhoud en het geluidsniveau. Het energielabel is opgedeeld in een zevental klassen (A-G) die duidelijkheid geven over de efficiëntie van het apparaat. Wie een koel- en/of vriesapparaat koopt voorzien van het A-label, kan er vanuit gaan dat dit toestel een geringer energieverbruik heeft en efficiënter werkt dan een apparaat met een G-label. Superzuinig zijn de A+, AA en zelfs AAA-apparaten. 


Koelkast. Bron: Whirlpool.

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Met welke pan ga jij koken?

Goede afzuiging in de keuken

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

 

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

De financiering van je nieuwe keuken

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties