Hedendaags kookdilemma: gaan we opnieuw voor gas of koken we voortaan op inductie?
column Jan Heemskerk
Christian Borsboom, Algemeen Directeur van Steel Cucine in de Benelux en trotse sponsor van onslievelingsgerecht.nl verkoopt ze allebei, maar weet hoe de wind waait.
Of ik weet dat 90% van alle consumenten die een nieuwe keuken kopen, kiest voor inductie? En dat de meesten onder hen (65%) nu nog op gas koken? Ik wist het niet, maar ik kijk er niet van op. In de tijd dat ik voor het laatst een nieuw fornuis aanschafte, was de reputatie van inductie ronduit dubieus (langzaam op temperatuur, niet heet, duur) en wilde je als echte kerel ook niet dood worden gevonden achter zo’n ongevoerde warmhoudplaat met vuurrode achtergrondverlichting.
Maar dat was toen en dit is nu: gas is op weg naar de vergetelheid, alles wordt elektrisch, en dus wordt het tijd de voor- en nadelen van inductie eens helder op een rijtje te zetten. En waar je op moet letten als je voor deze techniek wilt kiezen.
Om met dat laatste te beginnen: kies niet voor tiptoetsen op de kookplaat! Christian Borsboom: ‘Gaskookplaten, -kooktops en -fornuizen zijn altijd voorzien van bedieningsknoppen, waarmee je de brander aanstuurt. Een inbouw inductiekookplaat heeft meestal tiptoetsbediening, die is aangebracht onder de plaat. Dat is weliswaar heel handig met schoonmaken, maar die toetsen zijn maar gebrekkig te bedienen met vette vingers. En bij het overkoken van een pan, of zelfs maar door wat verdwaalde spatjes kookvocht, slaat vaak de bediening automatisch uit.’
De visie van Steel: ‘Kies voor een inductiekookplaat die is voorzien van ergonomische bedieningsknoppen, zoals dat op alle inductiefornuizen van Steel Cucine het geval is. Bedieningsknoppen en inductietechniek zijn eigenlijk de perfecte match. Je hebt het gevoel en de controle, die je gewend was bij koken op gas, en de souplesse en power die je hebt bij koken op inductie. De inductiezones kunnen heel nauwkeurig ingesteld worden met 13 standen, waarvan de eerste drie temperatuur ingestelde standen zijn (42, 70 en 94 graden) voor het warmhouden of op lage temperaturen garen van een gerecht.’
Christian Borsboom: ‘Daarnaast zijn er nog tien vermogen-ingestelde standen tot maximaal 3700 Watt. Omdat het rendement van de inductiezones 99% is (ter vergelijk: bij een gasbrander 65%), heb je ongelooflijk veel power om aan te braden, te wokken of te grillen. Maar ook sudderen/stoven op de allerlaagste vermogenstand is een feestje: het lage vermogen wordt over de gehele zone geleidelijk afgegeven aan de pan, waardoor het gehele bodem - en het gerecht - gelijkmatig wordt verwarmd. Bij een sudderpit op gas heb je ook een laag vermogen, maar dat wordt op een punt boven de brander afgeleverd, waardoor op die plek meer hitte vrijkomt en er geroerd moet worden om de hitte te verdelen.’ Om de warmte sowieso optimaal te verdelen kiest Christian voor gietijzeren pannen. ‘Een goede pan geleidt ook de warmte via de wang, waardoor het gerecht nog beter wordt bereid’.
- Door ergonomische bedieningsknoppen heb je veel controle tijdens het koken
- Breed instelbaar vermogen
- Gemakkelijk schoon te maken
- Door hoog rendement erg snel
- Energiezuinig
- Glas is krasgevoeliger dan de gietijzeren pannendragers van een gasfornuis, dus met iets meer beleid koken.
- Slecht eenmalig en vanzelfsprekend: bij installatie dienen er voldoende groepen beschikbaar te zijn (drie).
- In het begin iets minder gevoel bij het koken, omdat je geen vlam ziet.
- Aanschafprijs ligt hoger dan die van een gasfornuis, maar die extra kosten zijn in combinatie met zonnecollectoren redelijk snel terugverdiend.
Meer informatie: www.steel-cucine.com