Acht manieren waarop je dit kunt doen
Doe je je koelkast wel eens open om te ontdekken dat er niets gezonds in ligt? Dat is geen reden om de keuken uit te rennen en eten te bestellen. Zie het vooral als een kans om je koelkast weer te vullen met verse en gezonde voedingsmiddelen. Dit zijn acht manieren waarop je dit kunt doen:
Als je verse groenten hebt gekocht, leg dan kwetsbare groenten of groenten die snel slap worden vooraan of bovenin de groentelade van je koelkast. Denk aan sla, aubergine en champignons.
Groenten als courgette, wortels en radijsjes kunnen prima onderin liggen. Deze zijn stevig en lopen niet zo snel kwetsuren op.
Zetmeelrijke groenten hoeven niet in de koelkast. Denk hierbij aan pompoen en aardappels. Tomaten kun je beter ook niet in de koelkast bewaren, want dan verliezen ze hun smaak.
In een gezonde koelkast hoort ook zuivel. Kijk vooral of je koemelk goed verdraagt en kies anders voor plantaardige melk.
Melk van haver en amandel is zachter voor de darmen en lichter verteerbaar dan koemelk. Een aangebroken pak plantaardige melk bewaar je in de koelkast. Zolang het pak dicht is kun je het gewoon in een keukenkastje bewaren.
Als je yoghurt of kwark koopt voor in je gezonde koelkast, zorg dan dat deze naturel is. Dan weet je zeker dat er geen ongezonde toevoegingen in zitten, zoals suiker en smaakstoffen.
Een goed tip voor gezonde zuivel is Griekse yoghurt. Deze is bijzonder rijk aan eiwitten, die je lange tijd een verzadigd gevoel geven. Daardoor eet je minder en dat is gunstig voor je gewicht.
Wil je toch zuivel met een smaakje, voeg dan zelf verse fruitsoorten toe. Dan krijg je meteen veel vezels, vitamines en mineralen binnen.
Vers en onbewerkt rundvlees is heel gezond. Het bevat eiwitten, ijzer en andere gezonde voedingsstoffen. Het beste koop je vlees in een plasticvrije verpakking bij de slager. Dan weet je zeker dat het vers is.
Als je je gezonde koelkast wil vullen met vleeswaren, kies dan voor de minst bewerkte soorten. Denk aan rosbief en kipfilet. Vermijd worst en andere sterk bewerkte vleeswaren die E-nummers en andere minder gezonde toevoegingen bevatten.
Hoewel je in de supermarkt gezonde vissoorten als kabeljauw en zalm kunt vinden, is de vis bij de visboer vaak wel een stuk verser. Kies vissoorten zonder marinade of sausje, want deze bevatten snelle koolhydraten en andere minder gezonde toevoegingen.
Vraag de visboer om de vis te verpakken in papier, want dat is gezonder dan plastic. Vermijd vissoorten met veel kwik en andere zware metalen. Dat zijn meestal de grotere roofvissen, zoals tonijn. Kleine vissoorten als sardines en ansjovis kun je veilig eten.
Het beste koop je vis aan het einde van je boodschappenronde, want dan blijft de kwaliteit beter behouden. In de koelkast blijft vis drie dagen goed. Wil je hem langer bewaren, leg de vis dan in de diepvries.
Gefermenteerde groenten zijn één van de meest gezonde voedingsmiddelen voor in je koelkast. Ze bevatten probiotica, ofwel gunstige bacteriën voor je darmen. Deze spelen onder andere een rol bij je weerstand en gemoedstoestand.
Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn zuurkool en kimchi. Je kunt deze heerlijke smaakmakers gemakkelijk zelf maken. Ze bevatten dan mogelijk zelfs meer gunstige bacteriën voor je darmen.
Op internet kun je veel recepten vinden voor het maken van gefermenteerde groenten. Probeer het eens!
Als je vegetarisch eet of af en toe een vegetarische dag hebt, is het fijn als je koelkast gezonde vleesvervangers bevat. Voorbeelden hiervan zijn gekookte peulvruchten, burgers van quinoa en bonen en tempeh.
Als je koelkast de juiste temperatuur heeft, blijven verse voedingsmiddelen langer vers en bederven ze minder snel. Kijk dus of je koelkast op 4 graden Celsius of zelfs wat lager staat en houd deze temperatuur zo laag.
Als de koelkast in je keuken al wat ouder is, kan het een idee zijn om een thermometer te gebruiken. Dan kun je steeds de temperatuur checken en deze eventueel opnieuw instellen als het nodig is.