Maart, de maand waarop de zomertijd ingaat. Het ingaan van een nieuwe tijd, zomer- of wintertijd kan invloed hebben op je slaapritme.
Maart, de maand waarop de zomertijd ingaat. Een tijd waar veel mensen naar uitkijken, dit betekent namelijk dat de warme dagen er weer aan komen en dat het ‘s avonds langer licht blijft. Op 26 maart gaat de klok een uurtje vooruit. Dit betekent ook een uurtje minder slapen. Het ingaan van een nieuwe tijd, zomer- of wintertijd kan invloed hebben op je slaapritme.
De overgang naar de zomertijd heeft invloed op je lichaam en je biologische klok. Hierdoor kun je rond deze periode slechter slapen. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van, vooral mensen die zichzelf bestempelen als avondmensen hebben hier moeite mee. Voor ochtendmensen gaat de overgang een stuk gemakkelijker. Als avondmens kun je zelfs tot wel 4 weken last hebben van het ingaan van de zomertijd.
De verstoring van je interne klok door de overgang naar zomertijd kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Het inslapen gaat moeilijker en je wekker gaat een uur eerder af. Door een slechte nachtrust kun jij je prikkelbaar voelen of neerslachtig. Ook kun je last hebben van concentratieproblemen.
Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt doen om de overgang van de winter- naar de zomertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Je hebt het vast al vaker gehoord, if you snooze you lose. Dit geldt zeker wanneer jij last hebt van de overgang van de winter naar de zomer. Als je snoozet en blijft liggen en dus langer uitslaapt, is het lastig voor je lichaam om gewend te raken aan het nieuwe ritme.
Hoef je geen wekker te zetten en kun jij je dag zelf inrichten? Probeer dan te leven volgens het ritme van het daglicht. Hierbij sta je op zodra het licht wordt. Stap dan direct naar buiten. Ga vervolgens naar bed als het weer donker wordt. Probeer wanneer het gaat schemeren al een beetje te ontspannen en je klaar te maken voor het slapen. Zorg dat je slaapkamer een fijne plek is om te ontspannen, waar je echt tot rust kunt komen en kunt afschakelen. Lig je niet graag in bed, omdat je hier toch niet helemaal lekker ligt? Kijk dan eens of een nieuw bed kopen de oplossing biedt. Investeren in een goede nachtrust is absoluut de moeite waard!
Misschien wel de belangrijkste tip: luister naar je lichaam. Iedereen is uniek en gaat anders om met de verandering van winter- naar zomertijd. Test wat voor jou het beste werkt. Ben je ‘s middags al moe? Kijk of je een powernap kan doen. ‘s Ochtends vroeg wakker? Blijf niet liggen draaien, maar ga eruit en start je dag (het liefst door naar buiten te gaan!). Ben je ‘s avonds niet meer vooruit te branden, ga dan lekker naar bed. Zorg dat je doet waar jij je goed bij voelt.