Een houtsoort die relatief onbekend is in Nederland, maar steeds populairder wordt, is Douglashout.
Steeds meer mensen gebruiken deze houtsoort om hun tuin op te knappen, voor bijvoorbeeld het maken van een schutting, schuurtje of overkapping. Lees in deze blog waarom Douglashout voor jou interessant kan zijn.
Douglashout is afkomstig van de Douglasspar. Deze boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is ook in Europa geïntroduceerd. In Duitsland en Oostenrijk, bijvoorbeeld, wordt deze spar veelvuldig aangeplant en gebruikt voor allerlei doeleinden. Douglashout gaat ongeveer tien tot vijftien jaar mee. Het hout heeft een zachtrode kleur die in de loop der jaren verkleurt naar grijs. Het kernhout is het best geschikt om toe te passen.
Douglashout is een relatief harde houtsoort en desondanks gunstig geprijsd. Dit maakt de toepassing ervan een stuk aantrekkelijker dan bijvoorbeeld eikenhout of tropisch hardhout. Daarnaast is het hout gemakkelijk te boren of te zagen en zijn de planken mooi recht en stabiel. Douglashout is verkrijgbaar in allerlei afmetingen, waardoor het heel veel toepassingsmogelijkheden heeft. Naarmate het hout ouder wordt, wordt het steeds harder.
Douglashout kun je zowel binnen als buiten gebruiken. In deze blog richten we ons op het gebruik buitenshuis. Als je Douglashout onbehandeld gebruikt gaat het ongeveer tien jaar mee. Geïmpregneerd Douglashout heeft een levensduur van ongeveer vijftien jaar. Je kunt Douglashout op verschillende manieren en in verschillende uitvoeringen toepassen. Hieronder een aantal voorbeelden.
Als je een schutting wilt maken dan heb je Douglas balken en planken nodig. De balken kun je het beste boven de grond bevestigen op bijvoorbeeld betonpoeren. Douglashout is namelijk niet honderd procent vochtbestendig en zo voorkom je rotten. De balken zijn bijzonder stevig en vormen zo een uitstekende basis voor je schutting.
Daarnaast heb je natuurlijk ook Douglas planken nodig. Je kunt kiezen voor losse planken, maar ook voor rabatdelen. Bij rabatdelen maak je gebruik van een groef in het hout, waardoor de planken gemakkelijk in elkaar vallen. Je krijgt zo een dichte en zeer stevige schutting. Wil je een schutting waar licht doorkomt dan kun je kiezen voor losse planken. Je houdt hierbij een bepaalde afstand tussen planken aan.
Denk erom dat je gebruik maakt van roestvrijstalen schroeven. Omdat Douglashout redelijk bestand is tegen vocht, zal er toch wat vocht op de planken terechtkomen na een regenbui. Hierdoor gaan ijzeren schroeven roestsporen vertonen en ontstaan er vervelende plekken op de planken. Bij roestvrijstalen schroeven heb je hier geen last van.
Douglas vlonderplanken zijn uitstekend te gebruiken als vloer van een tuinoverkapping of een veranda. Het hout heeft door zijn zachtrode kleur een hele warme uitstraling die heel goed bij een overkapping past. Om deze kleur te behouden, is het verstandig de vlonderplanken wel te impregneren. Omdat Douglashout zeer duurzaam en hard is, gaat je vlonder zeker tien tot vijftien jaar mee. Wil je een vlonder in de tuin maken zonder overkapping? Dan is Douglashout toch iets minder geschikt, omdat het niet helemaal vochtbestendig is. Kies in dit geval voor tropisch hardhout of composiet. Ook hier geldt weer dat je beter roestvrijstalen schroeven kunt gebruiken dan ijzeren vanwege de roestvlekken.
Douglashout heeft ook een aantal nadelen. Net als veel andere houtsoorten “werkt” ook dit hout. Dit betekent dat het in de zomermaanden krimpt en in de wintermaanden uitzet. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in het hout ontstaan. Op zich vormt dit weinig problemen, het is typisch voor deze houtsoort. Daarnaast is Douglashout relatief hard. Dit maakt het nogal eens lastig om te bewerken als je handgereedschap gebruikt.