Als het heet is buiten, hebben de planten in je tuin en je gazon extra aandacht nodig. Hier lees je alles over hoe je jouw tuin beschermt tegen de hitte.
foto: intratuin
Het is een feit: we krijgen steeds vaker te maken met hitte in de zomer. Je planten en je gazon hebben tijdens die warme dagen extra liefde en aandacht nodig. En, net zoals jij: water. Want door de hete zon en de droogte die daarbij komt, hebben de planten in je tuin het zwaar.
Lees dan gauw verder! In dit blog vertel ik je namelijk hoe je vaste planten, potplanten en je gazon het best verzorgt met extreem warm weer. En ook: hoe je zuinig met water omgaat.
Planten in potten kun je - als ze niet te zwaar zijn - gemakkelijk verplaatsen. Dat is handig, want dan kun je ze bij heel warm weer verplaatsen naar een schaduwrijke plek in je tuin. Lukt dat niet? Verwen ze dan met een gezellige parasol voor wat extra schaduw.
Potplanten kun je het best water geven als de zon onder is gegaan. Of vroeg in de ochtend, want dan is de zon nog niet zo fel. Geef het water altijd bij de wortel, want daarmee voorkom je dat de bladeren verbranden. Een schoteltje onder de pot vangt overtollig water op en daar kunnen je plantjes dan de hele dag lekker van drinken.
Handig: graaf gebruikte (volle) theezakjes in, vlakbij de wortels van je planten. Theezakjes houden veel water vast en geven jouw plantjes dan net even dat beetje extra water.
De meeste mensen houden al rekening met de plaats van een plant, als de tuin wordt aangelegd. De ene plant kan tenslotte beter tegen de zon, dan de andere. Heb je jonge planten staan of zie je dat een van je planten het zwaar heeft tijdens de hitte? Ook dan is een parasolletje tegen de felle zon overdag heel fijn voor ze.
Ook je vaste planten geef je ’s ochtends of ’s avonds water. Voorkom ook hier dat er water op het blad terechtkomt, om verbranding van de bladeren te voorkomen.
Handig: strooi wat houtsnippers rondom je planten. Daarmee vertraag je de verdamping van het water en blijft de grond rondom de wortels langer vochtig.
Maai je gras vooral niet in warme periodes. Als het gras langer is, komt de zon namelijk niet zo dicht bij de grond en droogt het minder snel uit.
Sproeien doe je elke dag en - omdat gras heel snel verbrandt - als de zon onder is of heel vroeg in de ochtend.
Handig: Ga je toch je gazon maaien? Laat het maaisel dan liggen totdat de ergste hitte voorbij is. Het beschermt je gras namelijk ook tegen de felle zonnestralen.
In Nederland wordt het meeste water gebruikt tussen 06.00 en 22.00 uur. Geef je tuin daarom altijd voor of na die tijd water.
Schaf een regenton aan! Met het regenwater dat je hiermee opvangt, kun je al je planten en je gazon water geven.
Niet elke plant heeft elke dag water nodig. Als je daar rekening mee houdt, bespaar je ook weer heel wat water. Wat voorbeelden:
Jong geplante struiken, planten en bomen, planten in potten of bakken, planten met grote bladeren, vijver- en oeverplanten en groente- en fruitplanten, hebben veel water nodig.
Vetplanten, mediterrane kruiden, planten met zilver- of grijskleurige bladeren, planten met kleine haartjes op hun bladeren en bomen en struiken met diepe wortels, hebben minder water nodig.
Zo hou je je huisdier lekker koel tijdens warme zomerdagen en hitte