Klimaatverandering is aan de orde van de dag en dat is ook te merken in ons dagelijks leven.
De zomers worden heter, de regenval wordt heftiger en er zijn meer extremen in het weer. We hebben steeds meer te maken met wateroverlast en oververhitte huizen waar de warmte niet weg kan. Gelukkig kunnen we daar met z'n allen iets aan doen. Op grotere schaal moeten er veranderingen plaatsvinden, maar je kunt ook thuis van alles doen. Door te kiezen voor meer groen rond je huis en zelfs op het dak zorg je niet alleen voor een betere wereld, maar het ziet er ook nog eens een stuk vrolijker uit en draagt dus bij aan een hogere kwaliteit van leven.
Misschien is het je al wel eens opgevallen dat steeds meer daken in Nederland er groen en/of kleurrijk uitzien. Dat is een hele goede ontwikkeling, want meer groen is op elke plek meer dan welkom. Of dat nu in de tuin is, het park of dus op je dak. Zo’n groen dak wordt ook wel een sedumdak genoemd. Wat zijn sedumdaken dan precies? Een sedumdak is een dak begroeid met sedumplantjes. Dit zijn een bepaald soort vetplantjes die erg goed tegen een lange periode van droogte kunnen en veel water kunnen opnemen en vasthouden. Een groen dak, oftewel een sedumdak heeft vele voordelen. Het draagt bij aan de isolatie van je woning, zorgt voor een betere afvoer van water en het draagt bij aan de verhoging van de biodiversiteit. Je kunt een sedumdak laten leggen, maar wanneer je een beetje handig bent, kun je het ook zelf doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een sedumdak te creëren, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor sedummatten. Niet elk dak is geschikt als sedumdak. Daarom is het toch altijd handig om hiervoor professionele hulp in te schakelen en hierover advies in te winnen. Nog een reden om te kiezen voor een sedumdak is de mogelijkheid tot het aanvragen van een subsidie. Sedumdaken kunnen overigens ook uitstekend in combinatie met zonnepanelen. Zo zorg je niet alleen voor meer groen in de stad, maar ben je op verschillende manieren ook nog eens duurzaam bezig.
Iets anders dat je zelf heel goed thuis kunt doen om de stad groener te maken is te kijken naar je eigen tuin. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een groot deel, of zelfs alles in de tuin te betegelen. Dit draagt alleen maar meer bij aan het verhogen van de temperaturen in de stad en ook het water kan niet goed de grond in zakken. En daar moeten we vanaf. Vaak wordt gedacht dat een tuin vol tegels onderhoudsvriendelijker is dan een tuin met veel groen. Hoewel je dan natuurlijk niet voor de planten hoeft te zorgen is een tuin met tegels zeker niet minder werk. Op tegels vormt zich vaak groene aanslag die moeilijk te verwijderen is en ook het onkruid tussen de tegels is erg lastig vanaf te komen. Er zijn genoeg opties om een onderhoudsvriendelijke tuin te maken, mét groen erin. Meer groen om je heen is ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid en je humeur. Groen verlaagt namelijk je stressniveau. Hoe fijn wanneer je dat gevoel in je eigen tuin kunt opwekken?
In stedelijke gebieden is het grootste gedeelte van de ruimte bebouwd. Door al die stenen huizen en straten kan de warmte niet weg en blijft het in de stad veel langer hangen. Dat kan op de lange termijn een vervelend probleem worden en dat is het nu ook zeker al. Ook krijgt door alle bebouwing het water geen kans om in de grond te zakken. Dit zijn zaken die we zoveel mogelijk willen voorkomen in de toekomst. Te hoge temperaturen zijn niet goed voor de gezondheid, zeker bij kwetsbare mensen. Door meer groen te planten, bijvoorbeeld door sedumdaken en meer gras en planten in de tuin, verdampt er meer water. Ook brengen bomen meer schaduw wat enorm helpt bij het minder hoog oplopen van de temperatuur. Bedenk maar eens dat het tijdens een warme dag vaak lekker vertoeven is in een park en de temperatuur daar dan ook een stuk aangenamer is. Ook wordt wateroverlast een steeds groter probleem als het niet de grond in kan. Als we allemaal ons steentje bijdragen, maken we de wereld weer een stukje mooier.