Binnendeuren en buitendeuren gebruik je de hele dag door. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een deur?
Goed bekeken is een deur een vrij groot vlak. Deuren kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verfraaien van het interieur, maar dan moet die deur qua stijl natuurlijk wel aansluiten bij de inrichting. Deuren mogen nooit domineren, maar hoeven evenmin onbeduidend van vorm of kleur te zijn. De uitstraling van een deur hangt samen met het toegepaste materiaal: MDF, kunststof, hout of glas. Daarnaast zijn er uiteraard diverse verschillen tussen binnendeuren en buitendeuren, zoals het materiaal en de stijl.
Kies voor een vormgeving en kleur die aansluit bij het eigen gezicht of karakter dat je je woning wilt geven. Dit kan variëren van klassiek tot modern en van retro tot landelijk. Kies daarom een model dat aansluit bij de architectuurperiode van uw huis. Een roosterdeur past bijvoorbeeld goed bij woningen die gebouwd zijn aan het eind van de 19e eeuw. Glas-in-loodvensters staan prachtig bij woningen die gebouwd zijn in de jaren dertig. Heb je een deur in gedachte, maar kunt u die nergens (meer) terugvinden? Is de toegang tot uw woning extra breed en kunt u niet de juiste dubbele deuren of enkele brede deuren vinden? Een vakman is de oplossing. Neem een tekening, foto of zelfs de oude deur mee en de deur wordt op maat voor jou gemaakt. Met de details en uitstraling die jij wil.
Binnendeuren zijn, meer dan buitendeuren, afgestemd op de interieursamenstelling die je hebt gekozen op basis van levensstijl of smaak. Er zijn diverse ontwerpen in verschillende materialen mogelijk. Kunststof, hout of glas, het is allemaal mogelijk. Net als dat er een grote keuze is in soort deur: paneeldeur, schuifdeur of vouwdeur.
In veel oude woningen zijn nog paneeldeuren te vinden. Dit zijn deuren die zijn opgebouwd uit verschillende vlakken (panelen), soms met glas. Paneeldeuren zijn meestal van hout en moeten daarom onderhouden worden. Als uw paneeldeuren vervangen dienen te worden, kun je kiezen voor een modern alternatief. Gespecialiseerde bedrijven kunnen de oude paneeldeuren precies namaken. Een andere mogelijkheid is het restaureren van de deuren. Bij een restauratie of vernieuwing van de paneeldeuren zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor horizontale of verticale panelen, of een glas-in-lood raam als paneel. Paneeldeuren lenen zich bij uitstek om in huis iets met kleur te doen. Is de woon- of slaapkamer in een bepaalde kleur afgewerkt, lak de deur dan net een tint donkerder of lichter. Ook een contrasterende kleur kan een leuk effect hebben. Paneeldeuren krijgen een extra accent door ze in twee kleuren af te werken. Of denk ook eens aan gekleurde lambrizering.
Een schuifdeur is een stijlvol scheidingselement toepasbaar in vele interieurs. In sommige gevallen is de wand een opvallend element in de inrichting van een ruimte, in andere gevallen moet een schuifdeur juist onopvallend zijn. Een schuifdeur is zeer functioneel en daarnaast ook nog eens mooi. Hij is tevens toepasbaar als kastwand. Voor de uitvoering van schuifdeuren is erg veel mogelijk. Hout- en glaspanelen worden veelvuldig toegepast. Daarnaast kunt u ook kiezen uit materialen als aluminium, kunststof en verschillende kleuren glas. De deuren kunnen worden geplaatst zonder vloerrails en worden op maat gemaakt. Trendy is om schuifdeuren volledig in een wand of muur te laten verdwijnen. Hiermee is in iedere situatie een praktische en vooral ook bijzonder fraaie afsluitbare doorgang te realiseren, ook op plaatsen waar openstaande deuren niet toe te passen zijn. Er kan gekozen worden voor diverse uitvoeringen, onder meer gepleisterde muren en gipswanden. In beide gevallen schuiven de deuren volledig in de muur, zodat ze totaal geen ruimte innemen en een mooi geheel met de wand vormen. Volledig glazen deuren, een gelijkopenend en –sluitend systeem voor dubbele deuren, diverse inbouwgrepen en afwerklijsten in hout, aluminium of staal behoren ook tot de mogelijkheden.
Een vouwdeur is ideaal voor het afsluiten van een keukenhoek, slaaphoek of studiehoek. Ook voor het afsluiten van een kast of een douche wordt de vouwdeur gebruikt. Deze deur is eigenlijk een wandje, bestaande uit panelen van kunststof of hout, dat binnen een mum van tijd tevoorschijn komt. Doordat u de panelen in elkaar kunt schuiven als u de deur niet gebruikt, neemt een vouwdeur nauwelijks ruimte in. Een bekende vouwdeur is de louvredeur. Een vouwdeur is gemakkelijk aan te brengen. Het is een kwestie van het ophangen van een railtje aan het plafond. Door het bevestigingssysteem glijdt de vouwwand met wieltjes over de rail. De wand is leverbaar in allerlei soorten afmetingen en hoogtes. De vouwwand is zelfs te krijgen in een luxe uitvoering met glas. Naast vouwdeuren bestaan er ook vouwwanden of beweegbare wanden. Deze bieden de mogelijkheid om een ruimte snel en efficiënt te veranderen. Dit wordt versterkt door de grote keuze aan soorten vouwdeuren, die qua stijl en uitstraling naadloos passen in elk interieur. Tevens kunnen de vouwwanden over een hoge isolatiewaarde beschikken, waardoor echt sprake is van een gesloten wand.
Een kamer en suite staat van oudsher bekend als voorkamer en achterkamer die gescheiden worden door schuifdeuren. Vroeger werd de voorkamer als mooie kamer aangeduid en werd er feitelijk gewoond in de achterkamer die dan ook als woonkamer werd bestempeld. De deur van een kamer en suite is meestal niet zomaar een deur, maar het heeft vaak een bijzonder vormgeving. Het materiaal waarvan de kamer en suite deur gemaakt is, is vaak van hout, maar tegenwoordig zijn er ook kamer-en-suite deuren die van kunststof worden gemaakt. In woningen waar al een kamer-en-suite deur inzat en nog zit kan eventueel gerestaureerd worden. Het is ook mogelijk een replica te maken van hout of van kunststof van de deur van een kamer-en-suite. Vaak ziet men in de kamer-en-suite deuren panelen of toepassingen van glas in lood ramen, die een dichte deur in een kamer-en-suite aantrekkelijk maken. Een van de kenmerken van de deur van de kamer en suite is, dat deze vaak achter kasten kan worden weggeschoven. De schuifdeuren zijn dan niet zichtbaar als deze open zijn en een ander voordeel is dat er aan beide kanten van de deur opbergruimte in de kasten voorhanden is. Daarnaast nemen de schuifdeuren de halve breedte van de betreffende ruimte in beslag. Ook als er oorspronkelijk geen kamer en suite in de woning is het mogelijk een complete kamer en suite, inclusief schuifdeuren, op maat te laten maken. Eventueel kan er dan ook gekozen worden om aan beide zijden van de schuifdeuren kasten te laten inbouwen waarachter de schuifdeuren kunnen verdwijnen.
De buitendeur heeft een aantal functies. De buitendeur dient als een te openen scheiding tussen binnen en buiten of geeft toegang tot een andere ruimte. Daarnaast is de buitendeur bovenal één van de belangrijkste beeldbepalende onderdelen van een huis. Waar de buitendeur vroeger alleen gezien werd als een weer- en windwerende afsluiting is deze in de loop der tijd steeds meer een expressiemiddel geworden en daarmee een regelrechte vertolker van de tijdsgeest.
Veruit het meest populair zijn de houten voordeuren. Karakteristiek en naar wens uitgerust met mooie bewerkingen, zoals roosters of glas. Nadeel van een houten voordeur is dat deze regelmatig onderhoud nodig heeft. Daar staat weer tegenover dat hij soms beter bij het totale huis past. Bijvoorbeeld als uw huis houten kozijnen heeft. Het voordeel van een kunststofdeur is dat die weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Een glazen deur vergt weinig onderhoud, maar kan gevaarlijke situaties opleveren met kinderen. Aluminium en PVC zijn veelgebruikte materialen bij buitendeuren. Het ziet er strak en modern uit en is beschikbaar in vele kleuren. PVC is bijna niet te onderscheiden van hout, daarom is het een goed alternatief.
Tuindeuren zijn een heerlijke ruime opening naar buiten. Vanuit de woning is de gehele tuin te overzien. Bovendien maakt het de woning vaak ook lichter. De frisse uitstraling van tuindeuren komt vooral goed tot zijn recht bij huizen met een mooie achter- of voortuin, maar vaak worden tuindeuren ook geplaatst als toegang tot een balkon. Deuren zijn er in hout, aluminium en in kunststof. De deuren kunnen eventueel ook uitgerust worden met bovenlichten. Openslaande deuren (dubbeldeuren) hebben een gezellig karakter. Ze vormen de verbinding tussen woonkamer en tuin of terras. Als de deur uitzicht geeft op een tuin of terras, is het verstandig te kiezen voor een lage raamlijn. Let wel goed op een goede tochtwering en warmte-isolering.
Deze zogenaamde deelbare deuren kunnen uitgevoerd worden met een afzonderlijk te openen boven- en onderdeur. Vaak is het mogelijk te kiezen tussen verschillende onder- en bovendeuren. Een duodeur wordt ook wel boerendeur genoemd, vanwege de oorspronkelijke toepassing in boerderijen. Als men de bovendeur openzette kon het huis doorluchten en werd er voorkomen dat er vuil naar binnen waaide of de kippen binnen kwamen scharrelen. De deelbare deuren kunnen voorzien worden van een speciale duodeursluiting. Een duodeur heeft geen effect op de veiligheid. De deuren kunnen worden voorzien van een speciale duodeursluiting. De bovendeur beschikt net als de onderdeur over een driepuntsslot. De bovendeur kan op die manier afzonderlijk geopend of gebruikt worden als een geheel. Een duodeur is verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. Vaak wordt er gekozen voor massief merbau, een houtsoort uit Zuidoost-Azië die erg duurzaam is. Ook is het mogelijk een combinatie van hout en glas te kiezen voor de bovendeur en gehele houten onderdeur.
Om aan de achterzijde van de woning te zorgen voor veel licht en een scheiding tussen tuin en huis zo klein mogelijk te maken wordt vaak een schuifpui gebruikt. Een schuifpui is het midden tussen een wand en een deur. Gezien het grote oppervlak en gewicht is een schuifpui in een rails geplaatst die ervoor zorgen moet dan openen en sluiten geen probleem is. Een goede schuifpui zorgt voor een drempelloze doorgang tussen woning en tuin. Schuifpuien zijn er in verschillende soorten en maten. Vooral populair is de zogenaamde hefschuifpui omdat deze de grootste opening kan creëren. Een meersporige hefschuifdeur kan tot tweederde van de ruimte compleet geopend worden. Bij het openen wordt het schuifelement licht omhoog getild waardoor u soepel en geruisloos de schuifdeuren open laat rollen en weer sluit. Door minimale weerstand is er praktisch geen slijtage. Bij het sluiten zet het mechanische loopsysteem beide elementen stevig tegen de dichtingen, zodat er een optimale afdichting is. Alleen schuifpuien met een solide profiel waarborgen een optimale veiligheid en duurzame stabiliteit voor een heel leven. Specifieke vleugeldichtingen maken het mogelijk alle vuil en stofdeeltjes buiten uw woning te houden. Ook is het van belang aandacht te schenken aan de kwaliteit van het glas met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde die warmte in de winter binnenhoudt en in de zomer buitensluit. En niet te vergeten solide en veilig hang- en sluitwerk om ongenode gasten tegen te houden. Schuipuien kunnen geplaatst worden in bestaande gevels, woningaanbouwen en serres. Met een aluminium schuifpui opent u letterlijk ongekende mogelijkheden. Bij een aluminium schuifpui kunt u gaan tot een maximale afmeting tot drie meter hoog en zes meter breed. U kiest zelf de kleur van het aluminium profiel: voor binnen én voor buiten. Schuifpuien en openslaande deuren kunnen worden uitgevoerd in verschillende stijlen en in alle RAL kleuren. Nostalgische tuindeuren of een pui is strakke uitvoering, alles is mogelijk. De toepassing van hoogrendementsglas (HR++) heeft een direct effect op de hoogte van uw energierekening.
Hout Een houten deur is nog steeds erg populair als binnen- of buitendeur vanwege het natuurlijke karakter. Hout is vooral sfeervol. Houten deuren zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Er is keuze uit verschillende soorten hout(fineer) waaronder beuken, eiken, essen, mahonie, noten, palissander en teak. Elke soort verschilt qua nerftekening, kleur en structuur; geen deur is dus gelijk. Houten deuren kunnen worden gebeitst: transparant, licht, medium of donker. Maar ze kunnen uiteraard ook worden afgewerkt in moderne lakkleuren zoals rood, blauw, geel, groen, wit, grijs of zwart. Daarnaast zien we steeds meer pasteltinten. Bovendien bieden beits en lak een goede bescherming. Voor buitendeuren zijn veel voorkomende houtsoorten zijn hardhout zoals meranti en eikenhout. Voor binnendeuren wordt vaak grenen en beuken gebruikt.
Eén van de voordelen van een houten deur is de isolerende werking. Daarnaast heeft de deur zogezegd een natuurlijk karakter en brengt hout vele mogelijkheden met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor paneeldeuren of een strakke deur. Door houten deuren een glans te geven ontstaat een ruimtelijk gevoel. Enige nadeel van hout is dat het enig onderhoud vergt voor een langere levensduur. Je deur heeft af en toe een likje verf nodig.
Door de moderne uitstraling en de vele toepassingsmogelijkheden wordt steeds vaker voor glazen deuren gekozen. Glazen deuren laten veel licht door, hiermee creëer je een ruimtelijk effect en worden vertrekken lichter. Het glas is naar keuze volledig transparant, gekleurd, gestructureerd of (gedeeltelijk) gezandstraald. Deuren van of met glas lijken minder massief, minder gesloten; de kamer zelf lijkt ruimer. Glazen deuren kunnen worden uitgevoerd in verschillende designs zodat de glazen deur precies die uitstraling krijgt die bij de omgeving past. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk:
- Binnendeur: Bij een binnendeur hangt de glazen deur aan scharnieren in een sponning en kan aan één zijde worden geopend en gesloten.
- Taatsdeur: Door toepassing van een vloerveer kan de deur naar twee kanten worden geopend. Wanneer de deur weer losgelaten wordt, komt deze terug in de originele beginstand. Voor deze toepassing is geen kozijn nodig.
- Schuifdeur: De glazen deur wordt door middel van een loopprofiel aan het plafond of aan de muur opgehangen. Op de vloer wordt een geleideblokje gemonteerd.
- Gefigureerde deuren: Naast blanke glazen deuren kunnen glazen deuren ook worden uitgevoerd in de volgende gefigureerde glasssoorten: crepi, chincilla, satijnglas, mastercarre, niagara.
Deuren van kunststof of PVC worden vaak gekozen als binnen- of buitendeur. De deuren zijn onderhoudsvrij en dienen hoogstens af en toe schoongemaakt te worden. Deze deuren gaan over het algemeen tien tot vijftien jaar mee. Voordeel van een kunststof deur is dat bijna alle wensen gerealiseerd kunnen worden. Wilt u een deur met speciaal deurbeslag?
Of wil je een deur met speciale beglazing of in een specifieke kleur? Het is allemaal mogelijk. Zo is er voor ieder wat wils. Bij kunststof binnendeuren kun je denken aan paneeldeuren, vouwdeuren en openslaande deuren. Bij een buitendeur is het raadzaam te denken aan beveiliging tegen inbraken.
Een aluminiumdeur is bijna in alle bouwstijlen toe te passen door de vele mogelijkheden om het materiaal te bewerken. Aluminium is duurzaam, licht en sterk en daardoor heeft het een lange levensduur. Een voordeel van aluminium is dat het voorzien kan worden van een poedercoating waardoor de deur nog langer kan meegaan. Door de coating kan de deur van elke gewenste kleur worden voorzien. Hierdoor kunnen er diverse stijlen deuren worden gemaakt. Verder is een aluminium deur geïsoleerd en bestaat het uit een raamwerk waar het hang- en sluitwerk in gemonteerd zit. In dit raamwerk kan een paneel of glas worden geplaatst. Bovendien kan een aluminiumdeur op maat gemaakt worden. Dit kan vooral handig zijn bij deuren met afwijkende maten.
Ook de afwerking van de deur verdient aandacht: de sleutelplaat, schilden, rozetten, krukken, knoppen, roosters en deurbel. De makkelijkste en snelste manier om iets met kleur te doen is immers het aanbrengen van vrolijk gekleurd deurbeslag en deurkrukken. Vooral in 'design-klinken' komt steeds meer keus. Ontwerpers combineren naar hartelust verschillende materialen zoals hout, glas, kunststof en metaal tot opvallende, veelal lichtgebogen krukken. Mooi en praktisch: de afgeronde vormen zijn immers veilig voor kinderen en kleding.
Voor de aankoop van een deurklink hebt je de keuze uit vele materialen en soorten. Zo zijn er deurklinken van aluminium, chroom, roestvaststaal (inox), smeedijzer, kunststof, messing en RVS. De soort deurklink hangt van de deur af en de stijl van het huis. Bij een kunststofdeur past het beste een deurklink van aluminium, terwijl een oude paneeldeur om iets anders vraagt. Je kunt ook kiezen voor een draaibare deurknop die eveneens in vele uitvoeringen verkrijgbaar is. Uiteraard is er ook verschil in de deurknop van een voordeur en een binnendeur. Een deurknop moet soms stevig vast gepakt worden, wat bij ouderen soms problemen oplevert. Er bestaan ook klinken met een slotje, die verwerkt is in de klink. Dit kan handig zijn bij kinderen, of als je een ruimte wilt afsluiten.
Een deurrooster is vaak te vinden in oude boerderijen en herenhuizen. Ook in grachtenpanden en kleinere huizen kunt u deurrooster tegenkomen. Het rooster is meestal gemaakt van gietijzer. Het doel van de deurroosters is enerzijds om mee te pronken en anderzijds om ongewenst bezoek op afstand te houden. Achter de roosters zit vaak een raam dat opengezet kan worden ter ventilatie. Deurroosters hebben vaak versierselen of ornamenten in het midden. Vroeger waren dit vaak paardenhoofden of koeienkoppen. Hiermee werd de status van de bewoner extra benadrukt. Hoe meer versierselen, hoe voornamer de bewoners. De versieringen waren qua vorm afhankelijk van de tijd en periode. Tijdens de jugendstilperiode werd veel gebruikgemaakt van smeedijzer. Vandaag de dag worden de deurroosters vervaardigd van aluminium. Dit is weerbestendig en kan tegen een stootje.
De eerste deurbellen zijn vermoedelijk zo'n 200 jaar geleden ontwikkeld. Deze werden door middel van een draad verbonden met een bel. Dit type deurbel werd ook wel trekbel genoemd. Inmiddels werken deurbellen elektronisch. Het drukknopje is al dan niet draadloos verbonden met een bel of zoemer die in de woning hangt. Ook zijn er belsystemen, ook wel videofoon genoemd, die een bel combineren met een videosysteem waardoor je kunt zien wie er voor de deur staat en automatisch de deur kunt openen. Er komen tegenwoordig steeds meer soorten deurbellen op de markt, zoals de USB deurbel en de draadloze deurbel. Bij een USB deurbel kan men een liedje inzingen of een nummer van je favoriete band instellen. Er kunnen onbeperkt aantal belknopjes worden aangesloten op de bel. Of men nou in de studeerkamer zit of op zolder, de bel van de voordeur hoort u altijd. De afstand tussen de bel en het belknopje mag maximaal 200 meter zijn. De draadloze deurbel werkt hetzelfde, alleen dan met vijf standaardmelodieën van oosterse muziek tot een melodie speciaal voor slechthorenden. Het volume van de deurbel is instelbaar.