Foto: Veiligheid_in_huis

Drie aanpassingen om je huis nog veiliger te maken

Om het welzijn van jou en je gezin te kunnen garanderen, is het belangrijk dat je in een veilige woonomgeving woont.

Joost 14 Juni 2024

Naast de standaard veiligheidsmaatregelen als een goed slot en een beveiligd systeem, zijn er nog meer aanpassingen die kunnen doen om je huis nog een stukje veiliger te maken. In dit artikel bespreken wij daarom drie belangrijke aanpassingen die je kan doen aan je huis: het installeren van thuisbatterijen, het vervangen van een groepenkast en het plaatsen van slimme rook-en koolmonoxidemelders.

Thuisbatterijen installeren

Een innovatieve manier om de veiligheid en efficiëntie van je woning te verbeteren is het plaatsen van een thuisbatterij. Deze batterij slaat namelijk energie op die je met je zonnepanelen opwekt zodat je ook als er bijvoorbeeld een stroomstoring is, gewoon voorzien bent van elektriciteit. Essentiële apparaten zoals de koelkast, je verlichting en medische apparatuur blijven zo werken, ook als het elektriciteitsnet dus uitvalt. Een ander belangrijk voordeel van een thuisbatterij is dat het zorgt voor het stabiliseren van je stroomvoorziening waardoor je minder last hebt van pieken en dalen van elektriciteit. Zo wordt dus de algehele veiligheid van je elektrische systeem verhoogd en hoe je je geen zorgen te maken over stroomproblemen. Bovendien wordt een thuisbatterij installeren de laatste tijd steeds betaalbaarder en kan je door een modulair systeem ze eenvoudig uitbreiden. Een thuisbatterij is dus een slimme investering om ook minder afhankelijk te zijn van de schommelende energieprijzen.

Vervangen van een groepenkast

Een ander risico in je huis vormt een verouderde groepenkast. Het nadeel hiervan is namelijk dat deze zorgt voor onvoldoende capaciteit om te kunnen voldoen aan de stroomvraag van een modern huishouden. Het gevolg hiervan is dat dit kan leiden tot overbelasting en zelfs brandgevaar. Daarom is het een echte aanrader om oude groepenkasten te laten vervangen zodat je weer up-to date bent en dus voorzien bent van een veilig elektrisch systeem. Dit nieuwe systeem voldoet ook aan de laatste normen en voorschriften voor een modern huis. Een groepenkast laten vervangen zorgt ook dat je beschikking hebt over meer capaciteit en over extra veiligheidsfuncties zoals een aardlekschakelaar, waardoor je beschermd bent tegen elektrische schokken. Zo woon je voortaan in een veiliger huis waar het risico op elektrische storingen aanzienlijk is geminimaliseerd.

Plaatsen van slimme rook- en koolmonoxidemelders

Een laatste maar niet onbelangrijke maatregelen om de veiligheid in je huis nog meer te optimaliseren, is door het plaatsen van slimme rook-en koolmonoxidemelders. We hebben het dan niet over de traditionele melders die de minimale bescherming bieden, maar echt over de slimme melders die extra voordelen hebben. Deze melders kunnen namelijk meldingen naar je telefoon sturen als er koolmonoxide of rook wordt gedetecteerd in je huis, ook als je er zelf niet bent. Zo ben je dus altijd op de hoogte van de veiligheid in je huis en van mogelijk gevaarlijke situaties. Deze slimme melders kunnen bovendien met elkaar communiceren zodat als er één melder afgaat, alle melders in het huis meteen aangaan en je dus duidelijker wordt gewaarschuwd voor gevaren.

Reacties