Bij een lage waterdruk komt er weinig water uit de kraan of stroomt het water soms krachtig en soms niet.
Onvoldoende waterdruk in huis kan lastig zijn. Dingen zoals douchen, afwassen of het sproeien van je tuin kunnen er door bemoeilijkt worden. Bij een lage waterdruk komt er weinig water uit de kraan of stroomt het water soms krachtig en soms niet. Er zijn verschillende oorzaken die lage waterdruk veroorzaken, maar gelukkig zijn er ook een tal van oplossingen waarmee je het probleem kunt aanpakken. In dit artikel lees je alles over een lage waterdruk en wat je er aan kunt doen.
Als je te maken hebt met een lage waterdruk dan stroomt het water minder krachtig uit de kraan. Het kan ook zijn dat het water langzaam uit de kraan stroomt of met wisselende kracht. Soms sterk en dan weer zwak. Door een lage waterdruk kunnen apparaten zoals wasmachines en vaatwasser niet optimaal werken. Gebruik je meerdere kranen of apparaten tegelijkertijd dan kan de waterdruk afnemen.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Een van de veelvoorkomende oorzaken zijn verouderde leidingen. Deze kunnen verstopt raken door mineralen en afzettingen, wat de doorstroming van water belemmeren. Ook lekkages kunnen een lage waterdruk veroorzaken. Een lek in de waterleidingen vermindert de waterdruk, omdat water ontsnapt voordat het de kraan bereikt. Een lage waterdruk ligt niet altijd aan een probleem in je huis. Lage waterdruk kan ook worden veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden of storingen bij de waterleverancier. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterdruk wordt verminderd door meerdere watergebruikers tegelijk. Bijvoorbeeld, als iemand aan het douchen is terwijl een andere persoon de tuin besproeit.
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor lage waterdruk. In sommige gevallen ligt de oorzaak aan kapotte leidingen of lekkages, maar het kan ook zijn dat je een pomp nodig hebt. Begin met een grondige inspectie van je waterleidingen op lekken. Kijk naar zichtbare lekken en controleer je watermeter wanneer alle waterbronnen uitstaan. Als de meter nog steeds beweegt, kan er ergens een lek zijn. Verouderde leidingen kunnen worden vervangen door nieuwe, bredere leidingen om een betere doorstroming te garanderen. In sommige gevallen kan het reinigen van de leidingen met een ontkalkingsoplossing ook effectief zijn. Soms kan een eenvoudige oplossing zoals het installeren van een drukverhogende kraan of douchekop helpen om de waterdruk te verbeteren. Deze apparaten zijn ontworpen om waterstroom te optimaliseren, zelfs bij lage druk.
In sommige gevallen is het nodig om een hydrofoorpomp te installeren. Hydrofoorpompen kunnen de waterdruk in je huis aanzienlijk verbeteren. De pomp werkt door water uit de waterleiding onder druk te zetten en op te slaan in een drukvat. Wanneer de druk in het systeem daalt, zorgt de pomp ervoor dat de druk weer wordt verhoogd. Het systeem is handig voor huizen met lange afstanden tussen de waterleiding en het huis of in het geval van huizen met meerdere verdiepingen.
Waterdruk kan eenvoudig worden gemeten met een waterdrukmeter, die verkrijgbaar is bij de meeste bouwmarkten. Deze meter kan op een buitenkraan of een wasmachinekraan worden aangesloten. Idealiter moet de waterdruk in een huis tussen de 40 en 60 psi (pounds per square inch) liggen. Het is aan te raden om de waterdruk minstens één keer per jaar te meten. Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen voordat ze groter worden. Ook na renovaties of reparaties aan de waterleiding zoals het vervangen van leidingen of het installeren van een nieuwe boiler is het verstandig om de waterdruk te controleren. Zo kun je checken of alles correct is geïnstalleerd.
Naast een te lage waterdruk is ook een te hoge waterdruk mogelijk. Een te hoge druk kan leiden tot schade aan leidingen en apparaten. Een oorzaak kan zijn dat de hoofdklep van de waterleiding niet volledig openstaat. Een gedeeltelijk gesloten klep kan de druk verhogen. Is dit niet de oorzaak en blijf je last houden van een te hoge waterdruk? Dan kun je dit ook oplossen door een drukregelaar te installeren.
Het regelmatig onderhouden van je waterleidingen kan problemen met lage waterdruk voorkomen. Het inschakelen van een loodgieter voor periodieke controles kan helpen om problemen met de waterleidingen vroegtijdig te identificeren en op te lossen. Hard water kan leiden tot ophoping van mineralen in leidingen, wat de doorstroming vermindert. Mineralen kunnen de leidingen beschadigen. Een waterontharder helpt om mineralen uit het water te verwijderen, waardoor de levensduur van je leidingen en apparaten wordt verlengd en de waterdruk consistent blijft.