Foto: woning-interieur-afwerking

Hoe maak je je woning echt af?

Als je na het klussen lekker op de bank zit, zul je nog vaak met veel plezier naar die mooie stijldeur kijken en trots de trap in de hal aanschouwen.

Guido van Loon

Je woning is drastisch verbouwd. Hoe regel je je binnenklimaat, wat voor deuren komen er en kies je voor houten trap of toch een glazen exemplaar? De keuzes die je maakt gemaakt hebt, zijn nog lang van invloed op je wooncomfort en woongenot. Wij gaan wat dieper op enkele onderwerpen in, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.

Binnenklimaat

Het is vanzelfsprekend dat er warm water uit de kraan komt, de huiskamer behaaglijk is en er voldoende energievoorziening is om alles draaiende te houden. Voor een goed binnenklimaat zijn de manier van verwarmen, een goede luchtcirculatie en de juiste ventilatie belangrijk. Klimaatbeheersing binnenshuis beheerst je gezondheid en dus je welzijn.

Behaaglijk

Het is duidelijk, het echte thuisgevoel creëer je met een beetje warmte. De keuze in verwarmingselementen is enorm. Je kunt kiezen voor het meest toegepaste systeem van Nederland; de combinatie van cv-ketel en radiatoren. Tachtig procent van het gas dat een gemiddeld huishouden jaarlijks verbruikt gaat op aan het verwarmen van de woning. Verdiep je daarom goed in de verschillende soorten ketels die er op de markt te verkrijgen zijn.

Energiezuinig

Revolutionaire apparaten van nu koelen, verwarmen, ontvochten, circuleren én zuiveren je huiskamer van pollen en luchtjes. Zet het klimaat in je woning of kantoor aan huis naar eigen hand! Zo zijn er modulaire concepten voor het verwarmen, koelen, ventileren én het verzorgen van warm tapwater, waarbij de complete installatie gekoppeld is aan een centraal regelpaneel in de woning. Dit regelpaneel stuurt automatisch alle functies aan die ingesteld zijn op jouw wensen met betrekking tot de verwarming en ventilatie.

Binnen- en buitendeuren

Binnen- en buitendeuren gebruik je de hele dag door. En sta je er wel eens bij stil hoe gezichtsbepalend de deur van een woning is? Twee dezelfde huizen krijgen een compleet eigen uitstraling met een unieke voordeur. Ook binnen zijn deuren een belangrijke sfeermaker. Kortom, deuren moeten vooral prettig in gebruik zijn en mooi om naar te kijken.

Afgestemd op interieur

Binnendeuren zijn, meer dan buitendeuren, afgestemd op de interieursamenstelling die je hebt gekozen op basis van levensstijl of smaak. Kies voor een vormgeving en kleur die aansluit bij het eigen gezicht of karakter dat je je woning wilt geven. Dit kan variëren van klassiek tot modern en van retro tot landelijk.

Stijlen

Aanrader: kies een model dat aansluit bij de architectuurperiode van je huis. Een roosterdeur past goed bij woningen die gebouwd zijn aan het eind van de 19e eeuw. Glas-in-loodvensters staan prachtig bij woningen die gebouwd zijn in de jaren dertig.

Beslag

Bij het kiezen van een deur is het verstandig direct het beslag erbij te kiezen. De vorm en het materiaal dragen bij aan het karakter van de deur. Modern, klassiek, trendy of tijdloos; deurbeslag is er in alle soorten stijlen en materialen. Kies bijvoorbeeld uit messing, kunststof, rvs, lichtmetaal, porselein, hout, chroom, aluminium, gietijzer, glas of zelfs 24 karaats deurkrukken(!).

Vensterbanken

Wil je je nieuwe uitstraling verder doorvoeren? Denk dan eens aan een nieuwe vensterbank. Het is mogelijk om deze in zijn geheel te vervangen, maar je kunt ook kiezen voor een zogenaamde 'overzet vensterbank'. Vensterbanken zijn verkrijgbaar in diverse materialen: natuursteen, hout of mdf. Bekijk hier meer vensterbanken.

Raamdorpels

Ook je raamdorpels kun je uiteraard vervangen. Zeker als ze er wat versleten uitzien, kan het een storend element zijn. Of bijvoorbeeld wanneer je de stijl van je interieur drastisch veranderd hebt. Lees hier meer over de mogelijkheden met raamdorpels.

Buitendeuren

Veruit het meest populair zijn de houten voordeuren. Karakteristiek en naar wens uitgerust met mooie bewerkingen, zoals roosters of glas. Voordeuren hebben optioneel een brievenbussleuf.

Tuindeuren

Achterdeuren zijn het verlengstuk van de tuin en vormen tegelijkertijd onderdeel van het interieur. Iets om beslist even bij stil te staan.

Terrasdeuren

Openslaande deuren (dubbeldeuren) hebben een gezellig karakter. Ze vormen de verbinding tussen woonkamer en tuin of terras. Als de deur uitzicht geeft op een tuin of terras, is het verstandig te kiezen voor een lage raamlijn. Let wel goed op een goede tochtwering en warmte-isolering.

Duodeuren

Deze zogenaamde deelbare deuren kunnen worden uitgevoerd met afzonderlijk te openen boven- en onderdeur. Ze worden ook wel eens boerderijdeuren genoemd. Vaak is het mogelijk te kiezen tussen verschillende onder- en bovendeuren. Deelbare deuren kunnen worden voorzien van een speciale duodeursluiting.

Trappen

Met het renoveren van een bestaande woning of het bouwen van een nieuwe woning zul je op een bepaald moment tegen de trap aanlopen. Qua materiaal, design, vormgeving en formaten zijn er talloze modellen te vinden. De trap is immers uitgegroeid tot blikvanger.

Materiaal

Kies je voor hout, staal, rvs, glas, aluminium, natuursteen of een combinatie van materialen? Als je eenmaal weet waar uw voorkeur naar uit gaat zoek je een specialist voor een bezoekje aan de showroom. Als je wilt, kun je een totaalproject aanvragen waarin advies, ontwerp en realisatie verwerkt zitten.

Traprenovatie

Een mooie en tevens snelle oplossing is traprenovatie. Voordeel hiervan is dat je binnen één dag een compleet nieuwe trap in uw huis hebt, zonder hak- en breekwerk en zonder stof en rommel. Vaak wordt gebruikgemaakt van overzettredes van HPL (High Pressure Laminate), een harde kunststof bekledingsplaat die kras- en stootvast is en in vele kleuren te verkrijgen. Zo heb je in een handomdraai een onderhoudsvrije trap die je niet meer hoeft te verven of schuren.

Reacties