Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen.
In de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Doel van de nieuwe regelgeving is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen en dat we ons steeds meer bewust worden van brandgevaar. Al hoop je natuurlijk dat je nooit met een woningbrand te maken krijgt. Toch is de vraag of we weten waarom de nieuwe wet zo van belang is.
Een woningbrand kan iedereen overkomen. Sinds dat we veel thuiswerken is het aantal woningbranden zelfs gestegen (RTL Nieuws). Een rookmelder kan leed voorkomen, omdat het alarmeert als er rook of brand in de woning is. Een tijdige alarmering voortkomt levensgevaarlijke situaties, omdat brand zich vaak snel uitbreidt. Breekt er toch brand uit? Kom dan zo snel mogelijk in actie en breng jezelf en huisgenoten in veiligheid.
De geur van brand herkend iedereen en als je die geur ruikt ga je gelijk kijken waar het vandaan komt. Tijdens je slaap is dit anders. Dan staat je reuk ‘uit’. Waar dit bij harde geluiden wel het geval is, wordt je niet wakker van vreemde geuren. Onze geurbeleving verdwijnt namelijk volledig als we slapen. Voor de veiligheid van jou, je partner en/of je gezin is het daarom heel belangrijk om rookmelders te hebben die je vroegtijdig alarmeren. Check dan wel regelmatig of de rookmelders werken en op de goede plekken hangen.
Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand verkleinen of voorkomen. We delen een paar tips om de risico’s op brand te beperken.
- Elektrische apparatuur, zoals telefoon of tablet, wordt vaak opgeladen als mensen slapen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Laadt elektrische apparatuur op als je wakker en in de buurt bent. Het is daarnaast verstandig om de stekker meteen uit het stopcontact te halen als je telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen. Hetzelfde geldt ook voor de laders van bijvoorbeeld elektrische fietsen.
- Zorg dat je lampen nooit te dichtbij gordijnen en/of meubels plaatst of een doek of sjaal over een lamp legt. Dit kan brand veroorzaken.
- Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Sluit daarom alle binnendeuren in huis voordat je weggaat of gaat slapen.
Er zijn veel rookmelders op de markt. Kies bij voorkeur een koppelbare rookmelder. Wanneer 1 melder rook detecteert hoor je gelijk overal in huis dat er brand of rookontwikkeling is. Maar, als je niet thuis bent kun je niet gelijk in actie komen en brand voorkomen. Het voordeel van het alarmsysteem van Verisure is dat het gekoppeld kan worden aan rookmelders. Hiermee zorg je voor de veiligheid van je gezin en woning, ook als je niet thuis bent. Als er een brand wordt geconstateerd door de meldkamer wordt deze direct doorgezet naar de hulpdiensten zoals brandweer, ambulance of politie. Het voorkomt vervelende situaties.