Ga je een nieuwe vloer aanschaffen? Dan is dat hét moment om ook eens na te denken over vloerverwarming. Dit is namelijk zeker de moeite waard!
Energiezuinig en supercomfortabel; wat wil je nog meer? Bovendien wordt de warmte subtiel en gelijkmatig verspreid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen elektrische of warmwater vloerverwarming.
Er is een verschil tussen warmwater of elektrische vloerverwarming. Warmwater vloerverwarming werkt vrij simpel: het wordt gevoed door de centrale verwarmingsketel. Van hieruit wordt warm water naar de leidingen gevoerd. Deze liggen onder de vloerafwerking. De verwarmingsinstallatie en de verdeeltechniek zorgen dat het water in de buizen een juiste temperatuur houdt. Elektrische vloerverwarming is werkt net iets anders: dit is los van de cv-installatie te regelen. Niet zichtbaar, maar wel erg behaaglijk. Een voordeel van elektrische vloerverwarming aanleggen is de grote mate van indelingsvrijheid. Dit komt door het ontbreken van radiatoren.
Elektrische vloerverwarming werkt doorgaans onafhankelijk van de bestaande verwarmingsinstallatie en hierdoor apart van de radiatoren ingesteld worden. Dat heeft verschillende voordelen op koelere dagen in het vroege najaar. Als bijvoorbeeld de cv nog uitgeschakeld is, of wanneer het voorjaar het qua temperatuur plotseling even laat afweten. Met een klokthermostaat is de temperatuur van de vloerverwarming zeer precies per ruimte te regelen. Zo kan warmte lokaal worden gerealiseerd. Juist daar waar het op dat moment nodig is. Zonder onnodig energieverbruik door verwarming van 'onbemande' ruimtes.
Voor efficiënte warmteverdeling, wordt warmwater vloerverwarming doorgaans in lussen gelegd. Hoe kleiner de afstand tussen de lussen, hoe groter het vermogen van verwarming. Maar er is meer om rekening mee te houden. Zo zal op plaatsen waar meer warmteverlies is - bijvoorbeeld in de buurt van ramen en muren - de onderlinge afstand tussen de lussen moet kleiner zijn om het warmteverlies te compenseren.
Een belangrijke vraag blijft natuurlijk altijd: bij welk type vloeren kun je vloerverwarming toepassen? Dat zijn er (gelukkig) heel veel. Hieronder vind je een overzicht.
Betonvloeren of gietvloeren zijn prima geschikt. De warmte wordt goed opgenomen en ongehinderd afgegeven worden aan de ruimte waarin het ligt.
Wat voor gietvloer geldt, geldt ook voor natuursteen. Wel kan het bij de combinatie natuursteen en vloerverwarming noodzakelijk zijn extra maatregelen te treffen zoals een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.
Pvc vloeren kunnen prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Een pvc vloer is namelijk dun en laten de warmte goed door. Ze geleiden de afgegeven warmte dus erg goed.
Ook dit type vloer is prima geschikt voor vloerverwarming. Wel moet er rekening gehouden worden met de zogenaamde uitzetvoegen. Deze moeten in tact worden gelaten, anders bestaat het risico dat voegen en tegels gaan barsten of loskomen. Ook de ondergrond en manier van verlijming speelt een rol.
Een houten vloer is iets minder geschikt voor vloerwarming maar het kan wel. Je moet dan wel rekening houden met het volgende:
- het hout mag niet lak zijn afgewerkt
- er mogen geen karpetten op de vloer liggen
- het moet om lage-temperatuur-verwarming gaan, die diep genoeg ligt. Dit om snelle temperatuurwisselingen te voorkomen.
- de relatieve luchtvochtigheid moet tussen 50% en 70% gehouden worden.
Voldoet je houten vloer hieraan, dan is vloerverwarming prima mogelijk.
Vloerverwarming bij laminaat is mogelijk, maar in principe niet aan te raden. Beschik je echter over lage-temperatuur-verwarming, waarbij de ruimte geleidelijk op temperatuur wordt gebracht, is het zeker mogelijk. Let op dat de ondervloer wel geschikt is voor vloerverwarming.
Tapijt kan niet zonder meer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Dit heeft te maken met de mate van isolatie. Isoleert je tapijt te goed, dan kan de warmte in de vloer niet worden afgegeven. Bij dunnere tapijtsoorten is vloerverwarming in principe mogelijk. Tapijtfabrikanten vermelden meestal op het product of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.
Wat je voor vloerverwarming betaalt, is afhankelijk van hoe je de vloerverwarming wilt gebruiken; als hoofdverwarming of bijverwarming. Maar ook het soort ruimte en de totale oppervlakte zijn van invloed op de hoogte van de prijs. Verder is de prijs afhankelijk van het feit of de vloerverwarming laat leggen of dat je dit zelf wilt doen. Er bestaan namelijk doe-het-zelf pakketten voor het zelf leggen van vloerverwarming.