Foto: woz-waarde-bezwaarmaker

Berekenen, opvragen en bezwaar maken: de WOZ in 5 vragen

Elk jaar is het weer spannend: de nieuwe WOZ-beschikking. Hiermee betaal je een deel van je belastingen, dus belangrijk. De WOZ uitgelegd in vijf vragen.

Guido van Loon

1. Wat is de WOZ?

WOZ staat voor Wet Onroerende Zaken. Kort door de bocht is het de martkwaarde die de gemeente aan jouw huis geeft. Het betreft altijd de waarde van een jaar terug. Dus begin dit jaar ontving je een WOZ-beschikking met een peildatum van 1 januari 2019. Het bedrag is van belang voor de grondslag voor je belastingaangifte en (onder meer) de gemeentelijke belastingen. Denk je dat er iets niet klopt? Dien dan een bezwaar WOZ waarde in.

2. Hoe wordt de WOZ berekend?

De gemeente berekent de WOZ-waarde aan de hand van 'vergelijkbare' huizen in je omgeving. En precies dat is vaak het pijnpunt: wanneer kun je woningen met elkaar vergelijken? Dit is namelijk ingewikkelder dan het lijkt. Twee huizen in dezelfde straat, met een vergelijkbaar oppervlakte en buitenruimte, hoeven niet automatisch evenveel waard te zijn. Het kan namelijk zo zijn dat één van de woningen behoorlijk achterstallig onderhoud. Dan betekent gelijk al een flink verschil in marktwaarde. Daarnaast kunnen er nog omgevingsfactoren als de precieze locatie (op een hoek of niet, dichtbij een spoorwegovergang) meespelen.

3. Waar let je op bij de WOZ-waarde?

Het berekenen van een WOZ-waarde bij de gemeente gebeurt niet pand voor pand. Hiervoor wordt doorgaans een rekenprogramma voor gebruikt. Het is daarom altijd aan te raden om te controleren waar de WOZ-waarde op gebaseerd is en of deze ook reëel is.

Je hebt waarschijnlijk zelf wel een idee over de waarde van je woning en anders kun je ook altijd bij de gemeente navragen wat de referentiepanden waren. Dit zijn de woningen die ze vergeleken hebben met jouw huis.
Heb je het gevoel dat je WOZ-waarde te hoog is: kijk dan wat de verschillen tussen de woningen zijn. Let onder meer op zaken als: uitbouwen, garages, dakkapellen, eigen parkeerplaatsen, achterstallig onderhoud, verzakkingen, asbest of wateroverlast. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de WOZ-waarde van je woning.

Krijg je na het bekijken van de gebruikte referentiepanden het gevoel dat deze duidelijk méér waard zijn dan jouw eigen huis? Dan is het zeker de moeite waard om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde.

4. Wat is het probleem met een te hoge WOZ-waarde?

De WOZ-waarde wordt gebruikt als grondslag voor verschillende belastingen:
- de onroerendezaakbelasting (OZB)
- watersysteem- en wegenheffing
- Eigenwoningforfait en eventuele erf- en schenkbelasting

Wordt de waarde van je woning te hoog ingeschat dan zul je dus ook te veel belasting gaan betalen. En dat behoorlijk oplopen.

5. Wat is het probleem met een te lage WOZ-waarde?

Is je WOZ-waarde juist te laag dan betaal je dus minder belasting. En dat op zich is natuurlijk niet vervelend. Toch kan ook een te lage WOZ-waarde voor problemen zorgen. Wil je bijvoorbeeld je huis verkopen dan is een WOZ-waarde hoger dan de vraagprijs prettig. De vraagprijs lijkt zo voordeliger. Of stel dat je een (tweede) hypotheek wilt sluiten, de hypotheekverstrekker kan dan vraagtekens zetten bij de waarde van je huis.

Het is belangrijk om goed te kijken naar je WOZ-waarde. Maar hoe maak je nu een WOZ bezwaar? Dit kun je zelf doen bij je gemeente maar je kunt hier ook gespecialiseerde bureaus voor inhuren. En het mooie is: het kost je vaak niets. De gemeente vergoedt de gemaakte kosten.

 Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties