Foto: woz-waarde-gratis-bezwaar-maken

Te hoge WOZ-waarde? Maak gratis bezwaar met deze tips

Heb je pas je WOZ-beschikking ontvangen en heb je twijfels of de hoogte van de beschikking wel klopt?

Guido van Loon

In dat geval kun je zelf aan de slag gaan om bezwaar WOZ te maken. Dat is iets wat iedere huiseigenaar kan doen. Als eigenaar van een eigen woning of een gebouw dat je verhuurt, ontvang je namelijk jaarlijks zo’n beschikking. Deze bepaling wordt onder verschillende voorwaarden samengesteld. In dit artikel lees je meer over de WOZ-waarde en hoe je gratis bezwaar kunt maken wanneer je denkt dat de beschikking onjuist is.

Wat is de WOZ-waarde precies en hoe wordt die waarde berekend?

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van je woning samengesteld door de gemeente waarin je woont. WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken en laat zien wat voor een marktwaarde je woning of gebouw waar je eigenaar van bent heeft. De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van alle gebouwen, woningen en bouwwerken binnen de grenzen van die gemeente. Als eigenaar van zo’n gebouw ontvang je de WOZ-waarde in een beschikking waarbij je te zien krijgt wat je moet betalen aan diverse belastingen, zoals de waterschapslasten, de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting.

Die WOZ-waarde wordt berekend aan de hand van diverse onderdelen. Zo wordt de waarde van je gekochte woning onder andere bepaald door:

- De ligging van de woning: staat de woning in het centrum van een grote stad of op een groot stuk land?
- De grootte van de woning: hoeveel kamers zijn er in de woning te vinden?
- De inhoud van het huis.
- Het bouwjaar van de woning.
- De grondoppervlakte van het huis.
- Het type woning: gaat het om een ouder huis of een nieuwbouwwoning?
- Verkoopcijfers van woningen in de buurt.

De WOZ-waarde speelt niet alleen een grote rol bij het bepalen van de hoogte van een aantal belastingen. Deze waarde is ook belangrijk bij het eigenwoningforfait en erf- en schenkbelastingen.

Controleren of de WOZ-waarde klopt: hoe doe ik dat?

Het is goed om te onthouden dat de waarde van de WOZ niet hetzelfde hoeft te zijn als de vraagprijs of de verkoopwaarde van je huis. Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt 1 januari altijd als peildatum aangehouden. Dat kan dus betekenen dat de WOZ-waarde wat lager uitvalt dan de waarde van je woning - helemaal wanneer de prijzen van woningen dat jaar enorm gestegen zijn. Mocht je je huis willen verkopen dan is het aan te raden om een verkoopmakelaar in te schakelen voor advies.

Is er echter een andere reden waarom je twijfelt over de hoogte van de WOZ-waarde? In dat geval kun je zelf stappen ondernemen om dit te controleren. Zo kun je bijvoorbeeld het taxatierapport bij de gemeente opvragen. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van je woning namelijk door middel van een taxatie. Dit onderzoek en de daarbij behorende gegevens worden verzameld in zo’n rapport dat jij in kunt zien om te checken of alles klopt. Ook kun je controleren of de waarde een beetje overeenkomt met dezelfde soort woningen in je straat. Het opvragen van de WOZ-waarde is namelijk gratis en kan door iedereen worden gedaan bij het zogeheten WOZ-waardeloket.

Gratis bezwaar WOZ maken doe je zelf

Een lage WOZ-waarde is iets wat de meeste mensen willen, omdat ze in zo’n geval minder belasting hoeven te betalen. Het komt dan ook vooral voor dat mensen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde wanneer zij denken dat ze te veel moeten betalen. Ben je echter van plan om je woning te verkopen? In zo’n geval is een hoge WOZ-waarde juist prettig, omdat dit wel kan leiden tot een hogere verkoopprijs. Heb je het idee dat de WOZ-beschikking te hoog of te laag is dan heb je zes weken de tijd om bezwaar te maken met terugwerkende kracht. Dit bezwaar kun je gratis indienen via Bezwaarwozwaarde.nl, waar ze je graag verder helpen met deze stap naar een eerlijke WOZ-waarde.

Let wel goed op die termijn van zes weken; als je het later indient, heb je pech. De WOZ-waarde staat na die zes weken vast. Er zijn ook andere mogelijkheden om bezwaar te maken; zo kun je bijvoorbeeld zelf naar de gemeente stappen. Je moet echter wel weten dat zo’n procedure heel ingewikkeld kan gaan worden. Daarom is het altijd aan te raden om een expert in te huren. Dit soort bedrijven werken vaak op basis van ‘no cure, no pay’ waardoor je pas wat hoeft te betalen wanneer er succes wordt behaald. Kijk je naar de moeite en tijd die je er anders zelf in had moeten steken dan is dat de investering meer dan waard.

Reacties