De huizenmarkt trekt de laatste jaren enorm aan. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een woning, het lijkt er zelfs op dat er meer vraag dan aanbod is.
Hoe graag je ook een huis wilt kopen, het is altijd goed om voorzichtig te werk te gaan. Een huis kopen is namelijk een flinke investering waar ook grote consequenties aan vast zitten. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten, om er voor te zorgen dat alles soepel verloopt. Wij geven je daarom drie tips waar je op moet letten bij het kopen van een huis.
Ieder huis heeft een vraagprijs. Het is de vraag of jij als potentiële koper wil voldoen aan die vraagprijs. Samen met een financieel adviseur kun jij kijken of je in aanmerking komt voor een hypotheek, waarmee je jouw droomhuis kunt kopen. Het is echter belangrijk om goed te kijken wat er gaat gebeuren wanneer je de hypotheek krijgt. Maak dan ook een concrete berekening van wat er maandelijks binnenkomt, en wat er - inclusief de nieuwe hypotheek - ook weer uitgaat. Blijft er dan nog voldoende over om de dingen te doen die je graag wil doen? Breng je jezelf in de financiële problemen dan is het niet aan te raden om hiermee door te gaan. De geldverstrekker, bijvoorbeeld de bank, zal hier ook met je naar kijken.
Een instap klaar huis is voor veel huizenkopers een droom, maar lang niet elk huis dat de markt op komt is instap klaar. Het kan zijn dat een huis dusdanig verouderd is dat er bepaalde zaken vernieuwd moeten worden, of dat het huis een bepaalde stijl heeft dat niet aan jouw wensen voldoet. Het is mogelijk om de kosten hiervoor mee te nemen in de hypotheek, ook wel het bouwdepot genoemd. Dit is een stukje extra wat je kunt lenen (indien mogelijk), en in te zetten is voor verbouwing en klussen aan het nieuwe huis.
Bij het aangaan van een hypotheek en het kopen van een huis zijn er een aantal verzekeringen verplicht om af te sluiten. Zo is een opstalverzekering verplicht omdat daarmee het onderpand van de hypotheek, namelijk het huis, verzekerd is tegen schade. Een andere verplichte verzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekert je dat de hypotheek verder betaald wordt in het geval dat je komt te overlijden. Ook andere verzekeringen zijn af te sluiten bij je hypotheek, zoals een inboedelverzekering en brandverzekering, maar deze zijn niet verplicht. Zo is een brandverzekering huis een extra verzekering die je tegen de schade van brand beschermt. Je financieel adviseur kan hier meer informatie over geven.