Maar liefst dertig procent van de Nederlandse jongeren (22 tot 35 jaar) heeft hun studieschuld verzwegen- of is van plan dit te doen.
Het percentage starters op de woningmarkt dat ervoor kiest om hun studieschuld te verzwijgen, is daarmee in twee jaar tijd verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken, onder 1.055 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud. Volgens vier op de vijf ondervraagden worden starters door de huidige situatie op de woningmarkt gedwongen om onverantwoorde financiële risico’s te nemen.
“Deze cijfers zijn een levend bewijs van de groeiende wanhoop onder Nederlandse starters op de woningmarkt”, zegt Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken. “De meeste goedbedoelde initiatieven om de positie van starters te verbeteren, hebben stuk-voor-stuk een prijsopdrijvende werking gehad. Je studieschuld verzwijgen is echter nooit verstandig. Als de geldverstrekker erachter komt, kan deze het volledige hypotheekbedrag in één keer terugvragen. Daarnaast kun je opgenomen worden in een frauderegister waar je nog jarenlang last van hebt.”
Sinds 2018 mogen huizenkopers nog maar honderd procent van de woningwaarde lenen, desondanks worden Nederlandse koophuizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de ondervraagde jongeren bereid is te overbieden bij de aankoop van hun eerstvolgende woning. Erg opvallend is daarbij het verschil tussen hoogopgeleiden (61 procent) en praktisch- en middelbaargeschoolden (veertig procent). Dutrieux: “Wij zien dat hoogopgeleiden vaker een beroep kunnen doen op de financiële middelen van hun ouders. In 2021 kunnen ouders tot €105.302,- bijdragen aan de aankoop van een woning door hun kinderen. Deze ‘jubelton’ wordt door hoogopgeleide starters voornamelijk gebruikt om te overbieden”. Een andere opvallende ontwikkeling is de groei van het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Dutrieux: “Wanneer je de financiering dan niet rond krijgt, ben je alsnog verplicht tien procent van de koopsom te voldoen. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de wettelijke bedenktermijn voor de aankoop van een woning te verlengen. Nu bedraagt die slechts drie dagen. Wanneer je deze gelijk trekt met de bedenktermijn van een hypotheek – dus tenminste twee weken - haal je een hoop onnodige spanning weg”. Van alle respondenten is maar liefst 55 procent voor een verlenging van de wettelijke bedenktermijn, naar ten minste twee weken. Dutrieux: “De overheid moet daarom nú actie ondernemen.”
Ondanks dat de Nederlandse overheid het afgelopen jaar een aantal regelingen heeft doorgevoerd om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren, denkt maar liefst 93 procent van de respondenten dat een koopwoning voor veel starters momenteel onbereikbaar is. Dutrieux: “De woningmarkt is op dit moment zo krap dat starters vaak alle extra financiële ruimte aanspreken om überhaupt een competitief bod te doen. Maar ook in de huidige markt zijn er nog steeds passende woningen te vinden. Je moet alleen langer zoeken dan voorheen, of je eisen bijstellen – dan is er nog van alles mogelijk”. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de Nederlandse starters bereid is een huis te kopen dat niet aan alle wensen voldoet. Onder twintigers bedraagt dit zelfs 41 procent.