Wanneer heb jij voor het laatst je inboedelverzekering gecheckt? Grote kans dat dit alweer een tijdje geleden is.
Misschien ben je intussen verhuisd, heb je waardevolle spullen aangeschaft of ben je zelfs gaan samenwonen. Hoog tijd dus om eens te kijken of de dekking die je destijds hebt gekozen nog steeds past bij jouw huidige situatie. In dit artikel lichten we toe welke dekkingen van je woonverzekeringen je kan controleren.
Wil je een nieuwe inboedelverzekering afsluiten? Je hebt dan vaak keuze uit twee verschillende soorten dekkingen: de zogeheten ‘extra uitgebreide inboedelverzekering’ of een ‘allriskverzekering’.
Wat bij beide verzekeringen gedekt wordt, zijn schadekosten veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Kostbaarheden, zoals design meubels of sieraden, worden vaak maar tot een bepaald bedrag vergoed. Controleer daarom goed je polis om dit bedrag te achterhalen.
Met een allriskverzekering ben je ook verzekerd voor schade die is ontstaan door je eigen schuld of door een calamiteit, zoals een overstroming, aardbeving of oorlog. Met een extra uitgebreide inboedelverzekering krijg je dit soort schade niet vergoed.
Lees ook: Kopen of huren: wat kost een huis? - Diensten - WONEN.nl
Zodra je je huis uit stapt, zijn je spullen niet meer gedekt met de inboedelverzekering. Neem je bijvoorbeeld je kostbare laptop of muziekinstrument vaak met je mee? Deze kun je aanvullend verzekeren met een buitenhuisdekking. Zo is je inboedel, ook als je het meeneemt de deur uit, toch verzekerd in geval van schade of diefstal.
Heb je je inboedelverzekering onder de loep genomen? Als je een koophuis hebt, is het slim om dan ook gelijk even je opstalverzekering tegen het licht te houden. Dit is een andere woonverzekering die gericht is op schade aan je woning zelf. Ook schade aan je keuken en badkamer vallen onder de opstalverzekering.
Net als bij een inboedelverzekering kun je kiezen uit een extra uitgebreide dekking of allriskdekking. Brand-, inbraak- en stormschade is bij beide vormen gedekt, maar een eigen ongelukje alleen bij een allrisk opstalverzekering.
Het glas in je woning is niet altijd standaard meeverzekerd in je woonverzekering. Het is daarom slim om te controleren of glasschade ook gedekt wordt door je inboedel- of opstalverzekering.
Heb je er geen dekking voor? Dan kun je hiervoor een aanvullende glasdekking nemen. Dit is zeker het overwegen waard als je dure glas-in-lood hebt, of HR++ ramen, maar ook glazen deuren en douchewanden zijn meeverzekerd.
Lees ook: Nieuwe salderingsregeling voor zonnepanelen - Binnenklimaat - WONEN.nl