Ze zijn weer terug van weggeweest, bah! Een plaag van deze roodbruine beestjes kun je maar beter voorkomen. Ik vertel je hier alles over dit ongedierte.
Ik ging vorig jaar op skivakantie naar Duitsland met mijn man en vrienden. We kozen voor een viersterren chalet, dat van alle gemakken was voorzien. Als je aan Duitsland denkt en aan luxe, dan denk je namelijk meteen: schoon! En daar hou ik van.
Het chalet stelde niet teleur: het was ruim, pas gerenoveerd en zag er schoon uit. We gingen vroeg naar bed, maar na een half uur werd ik wakker van gekriebel. Ik deed het licht aan en sloeg het dekbed van me af: over het bed en mijn benen liepen allemaal roodbruine beestjes. Een soort kevertjes. Heel-erg-vies! En in de kamer van onze vrienden was hetzelfde aan de hand. Overal beestjes. Ook in de bagage.
Om een lang verhaal kort te maken: we gingen eerder naar huis.
Maar ja, en dan? Bedwantsen zijn heel moeilijk te bestrijden en we moesten er niet aan denken aan een bedwantsenplaag in ons eigen huis. Wekenlang hebben we gezocht naar goede informatie. Want het internet zegt overal wat anders.
Om te voorkomen dat jij ooit voor dezelfde uitdaging komt te staan, vertel ik je in dit blog:
Bedwantsen (ook: bedluis of wandluis) zijn roodbruine ovale insecten van iets meer dan een halve centimeter groot. Ze leven van het bloed van mensen en dieren, hebben zes pootjes en kunnen heel snel lopen. Ze kunnen niet vliegen of springen.
Bedwantsen worden aangetrokken door de lichaamswarmte en uitgeademde lucht van mensen en dieren. Als ze je hebben gevonden, steken ze hun snuit in je huid en drinken van je bloed.
Word je wakker met onverklaarbare rode jeukbulten op je lichaam? Check dan goed of je last hebt van een bedwantsenplaag: ga op zoek naar bloedvlekjes op je beddengoed of je pyjama. Tussen kieren, spleten en langs de naden van je matras en boxspring kun je zoeken naar piepkleine zwartbruine korreltjes: dit zijn vervellingen en uitwerpselen van de bedwantsen.
Bedwantsen zijn schuw en houden niet van daglicht. Daarom komen ze alleen ’s nachts tevoorschijn. Ze verstoppen zich op donkere plekjes: tussen de naden van je bed en matras, in meubels, tussen plinten en zelfs achter stopcontacten. De slaapkamer een populaire plek voor bedwantsen, omdat wij mensen daar rustig liggen te slapen.
Laat dan een ongediertebestrijder komen of neem contact op met het KAD: die zijn allebei gespecialiseerd in het bestrijden van dit ongedierte. En er bestaan ook bedrijven die bedwantsen kunnen opsporen met behulp van speciaal daarvoor getrainde speurhonden.
Bedwantsen kunnen maanden zonder voedsel (bloed) en planten zich razendsnel voort. Binnen een aantal weken kun je al een echte plaag in huis hebben.
Nederlandse bestrijdingsmiddelen werken ze niet goed genoeg: die doden de bedwantsen zelf wel, maar de eitjes niet. Met gif kom je dus niet van de plaag af.
Bedwantsen en hun eitjes gaan dood bij temperaturen boven zestig graden. Daarom is een hittebehandeling door een specialist het meest effectief. Maar ga er altijd vanuit dat het niet alleen om die kamer gaat.
De eitjes van de bedwantsen hechten zich namelijk ook aan kleding en beddengoed. Dus als jij je beddengoed naar de wasmachine brengt, kan je ongemerkt de plaag ook daar naartoe verplaatsen. Dat geldt ook voor de stofzuiger: als je - zonder dat je dat merkt - eitjes opzuigt met je stofzuiger, verspreid je de plaag door de rest van je huis.
Allereerst: bel een goede ongediertebestrijder die hittebehandelingen uitvoert! Maar je kunt zelf ook veel doen. Hier alvast 7 belangrijke tips:
Tip 1. Was beddengoed en kleding minimaal op zestig graden.
Tip 2. Breng kwetsbare was of zaken die niet heet gewassen mogen worden naar de stomerij. Licht ze even in over je bedwantsenplaag, dat is wel zo netjes.
Tip 3. Meubels, koffers en wat je nog meer niet kunt wassen, kun je het best invriezen. Bedwantsen en hun eitjes gaan namelijk ook dood als ze minimaal een week (en liever nog langer) worden blootgesteld aan temperaturen onder 23 graden Celcius. Je eigen vriezer te klein? Geen nood, want in Nederland bestaan tientallen vrieshuizen, waar je tegen een kleine vergoeding je spullen kunt achterlaten.
Tip 4. Reinig je stofzuiger grondig na elk gebruik en laat hem het liefst in de schuur of garage staan.
Tip 5. Spullen die moeilijk te stomen, wassen of in te vriezen zijn, kun je het beste weggooien. Liever dat, dan een bedwantsenplaag.
Tip 6. Verplaats alles van de een naar de andere plek in goed afgesloten en stevige vuilniszakken.
Tip 7. Stoom je huis enkele keren per week. Stoom is heel heet en kan de bedwantsen doden.
Neem je bagage absoluut niet mee je huis in! Sla alles buiten op in afgesloten grofvuilzakken totdat je toe bent aan bestrijding.
Volg alle hierboven genoemde aanwijzingen op, dan heb je de grootste kans dat je je eigen huis niet besmet.
Heel veel sterkte en succes!
ik woon niet in nederland maar wie weet kun je zegen of het om die beesten gaat? een zetel was ooit nieuw geweest zat opeens vol met bruine beesten ze zatten tussen de voering en opening van de zetel ze laten een spoor na van alsof je met een zwarte potlood deze dingen heb gedaan. ik heb de zetel weggedaan en een nieuwe gekocht maar ook daar zatten ze in zelfs een zetel van mijn gebuur gekocht soms kruipt en een spelde kopje spin op mij die je bijna niet kunt zien maar je voelt het wel wanneer het op je arm loopt. heb reeds 7 bussen uit gedaan voor insecten maar ze verdwijnen niet. jammer genoeg kan ik geen foto plaatsen want ik heb ze bewaard in een ijzerdoosje
3 jaar geleden