Waar mensen bij de aankoop van een nieuwe woning het meer dan normaal vinden om direct een aannemer in de arm te nemen, is dit op het gebied van tuinen tegenwoordig nog heel anders.
Ook het gebruik van een architect is bij huizen een vanzelfsprekendheid die we bij tuinen nog niet in die mate terugzien. Toch is het gebruiken van professionals bij het aanleggen van een tuin een must. Het komt vaak voor dat mensen bij een nieuw huis nog volop budget hebben, maar dat dit bij de aanleg van de tuin al behoorlijk geslonken is. Daarom kiezen mensen er massaal voor dan de regie zelf te pakken. Natuurlijk zijn er onderdelen die je prima zelf kunt. Maar in welke valkuilen je niet moet trappen? Wij zetten ze op een rij.
Weet jij op welke grond jouw huis gebouwd wordt? Van veen tot zand en van klei tot … tsja, wat eigenlijk nog meer? Dat dit niet alleen van invloed is op de fundering en de bouw van je huis, maar ook zeker op die van je tuin is een feit. Niet alleen het succes van de door jou uitgekozen bloemen en planten hangt hiermee samen, ook voor het aanleggen van sierbestrating maakt dit verschil. De ene ondergrond verzakt veel eerder dan de ander. Het is daarom goed om de grote lijnen van je tuin te laten uitzetten door een speciale tuinarchitect die hierin jou kan adviseren wat wel, en juist niet mogelijk is in jouw tuin en op de betreffende ondergrond.
Als iets echt een specifiek vak is binnen de wereld van tuinen, dan is het wel aanleggen van bestrating. Het begint al met het aanleggen van de juiste ondergrond zodat de sierbestrating niet meteen verzakt. Maar vervolgens wordt het echt specialistenwerk door het gebruik van specifieke motieven en stenen. Ga dan ook nooit zelf aan de slag met sierbestrating maar laat dit altijd door een professional uitvoeren. Dit is een investering die zich 100% zeker uitbetaalt. Je kunt tegenwoordig al eenvoudig online offertes aanvragen, waardoor je een eerlijke en transparante prijs krijgt.
Waar de meeste burenruzies door komen? Juist, door miscommunicatie. Besluit dan ook nooit zelfstandig om de afscherming tussen jouw tuin en die van de buren even te wijzigen. Doe dit altijd in goed overleg en deel idealiter de kosten. Heb helder in kaart welke wensen jijzelf hebt, maar sta ook altijd open voor de wensen van jouw buren. Soms prevaleren zij een schutting van hout terwijl jij liever voor iets groens gaan. Een schutting met een klimop aan jouw eigen zijde is dan een mooie -groene- tussenoplossing. Kortom, maak niet de fout hier te eigenhandig te werk te gaan. Zeker niet wanneer je nieuw in een buurt bent komen wonen. Voor je het weet wordt jij niet meer uitgenodigd voor de buurtbarbecue en zie je jezelf terug bij de Rijdende Rechter.
Van plan om te verhuizen of een huis te laten bouwen? Budgeteer dan altijd ook de kosten voor een nieuwe tuin mee in jouw begroting. Dit gaat meer kosten dan een paar nieuwe planten en bloemen bij het plaatselijke tuincentrum. Goed en gedegen advies en het inschakelen van professionals zijn zaken die jou op termijn geld gaan schelen. Niet voor alles hoef je een pro aan te trekken, je kunt ook al veel zaken zelf uitzoeken. Dingen zoals een moestuin zijn erg leuk, maar al doende leert men en hier kun je ook op internet al veel over vinden. Maar bij andere zaken -zoals de sierbestrating- moet je je overgeven aan de kennis en ervaring van de ambachtsman. Hier online vergelijken qua prijzen is aan te raden, zo weet je zeker dat je voor een eerlijke prijs een mooi tuinpad hebt!