Elektra in huis is superfijn, maar kan ook een bron zijn van gevaren het niet goed wordt beheerd.
Ga je verhuizen, renoveren of gewoon je elektrische installatie onderhouden? Dan is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan de systemen in huis. In dit artikel geven we samen met Mike van Weltechniek tips en advies over hoe je dit het beste aanpakt.
De basis van elk elektrisch systeem is de bedrading. Verouderde of beschadigde bedrading kan een groot risico vormen, vooral in oudere woningen. Aluminium bedrading of knob-and-tube bedrading, vaak te vinden in huizen gebouwd voor 1960, kan gevaarlijk zijn. Let op tekenen van slijtage zoals blootliggende draden of versleten isolatie. Overweeg een upgrade door een professionele elektricien als je huis ouder is of regelmatig problemen heeft.
Een modern huishouden gebruikt veel elektrische apparaten. Voldoende stopcontacten kunnen voorkomen dat je teveel verlengsnoeren gebruikt, wat brandgevaar kan opleveren. Zorg ervoor dat elke kamer genoeg stopcontacten heeft en denk bij een verbouwing na over de plaatsing, vooral in de keuken en badkamer.
Aardlekschakelaars (RCD’s) zijn cruciaal voor de veiligheid, omdat ze de stroomtoevoer automatisch uitschakelen bij een lekstroom. Zorg ervoor dat er in elke groepenkast aardlekschakelaars geïnstalleerd zijn en test deze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze goed werken.
Overbelasting kan leiden tot doorgebrande zekeringen en brand. Controleer of de groepen in je meterkast goed verdeeld zijn, waarbij zware verbruikers zoals wasmachines en ovens hun eigen groep hebben. Als je vaak zekeringen moet vervangen of nieuwe zware apparatuur wilt installeren, overweeg dan om je groepenkast uit te breiden.
Gebruik altijd kwalitatief goede materialen voor elektrische installaties. Goedkope materialen kunnen sneller slijten of defect raken, wat gevaarlijk kan zijn. Gebruik kabels en draden van goede kwaliteit en investeer in degelijke stopcontacten en schakelaars die voldoen aan de huidige normen. Bij Weltechniek vind je een ruim assortiment hoogwaardig elektromateriaal tegen hele nette prijzen.
Bij twijfel, schakel een professionele elektricien in. Zelf sleutelen aan elektra kan gevaarlijk zijn als je niet precies weet wat je doet. Laat je elektrische installatie periodiek inspecteren door een vakman, vooral in oudere huizen. Voor grote projecten of renovaties, huur altijd een gecertificeerde elektricien in.
Vocht en elektra vormen een gevaarlijke combinatie. Zorg ervoor dat je in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, extra voorzichtig bent. Gebruik vochtbestendige schakelaars en stopcontacten en plaats deze op een veilige afstand van waterbronnen.
Door aandacht te besteden aan deze punten kun je de veiligheid en efficiëntie van je elektrische systeem waarborgen. Dit zorgt niet alleen voor gemoedsrust, maar beschermt ook je huis en gezin tegen mogelijke gevaren.