Het is belangrijk om uw woning in de juiste volgorde te verduurzamen.
Als u bijvoorbeeld eerst een (hybride) warmtepomp aanschaft en dan pas begint met isoleren, zult u minimaal voordeel uit de (hybride) warmtepomp halen.
Daarom hebben we een stappenplan gemaakt waarmee u uw woning precies in de juiste volgorde kunt verduurzamen. Dit stappenplan bevat duurzame maatregelen, van isolatie en zonnepanelen tot verschillende toepassingen van warmtepompen.
Door in de juiste volgorde te verduurzamen gebruikt u zo weinig mogelijk energie en bespaart u maximaal op de energierekening.
Een duurzame woning gaat automatisch gepaard met een hoger stroomverbruik. De woning zal met een (hybride) warmtepomp verwarmd worden, waardoor de woning wordt verwarmd op stroom in plaats van gas. Het kan dan voorkomen dat het dak onvoldoende ruimte biedt voor zonnepanelen. Praktische oplossingen zoals een overkapping met zonnepanelen bieden dan uitkomst. Dit leggen we allemaal uit in ons stappenplan.
De eerste stap naar een duurzame woning is het volledig isoleren van de woning. Het isoleren van een woning is belangrijk omdat hiermee de warmte zo goed mogelijk binnen gehouden wordt.
Op het nieuws zien we tegenwoordig vaak slecht geïsoleerde woningen waarbij de energielasten hoog oplopen. Als de woning slecht geïsoleerd is, betaalt u voornamelijk om de buitenlucht te verwarmen.
De woning houdt de warmte niet goed vast, waardoor er veel energie gebruikt moet worden om de woning warm te houden. Hierdoor stoot u meer CO2 uit en lopen de kosten hoog op. Dit is het eerste wat u aan wilt pakken.
De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. Bij de initiële investering hoeft u enkel voldoende zonnepanelen te plaatsen om in uw eigen energieverbruik te voorzien. Hierdoor kan een gemiddeld huishouden met 10 tot 12 zonnepanelen uit de voeten. Uiteraard is dit afhankelijk van het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen die u laat plaatsen. Met een hoger vermogen kunt u uit de voeten met minder zonnepanelen.
Nou komt het vaak voor dat een woning niet of onvoldoende geschikt is voor zonnepanelen. Het dak biedt dan onvoldoende ruimte, de helling is verkeerd of het dak staat voor een groot gedeelte op het noorden gericht. Ook wanneer de zonnepanelen op het westen, oosten, of een combinatie van de twee gericht staat haalt u niet het maximale uit uw zonnepanelen.
Zonnepanelen presteren namelijk het beste wanneer ze op het zuiden gericht staan met een hellingshoek van 30-45 graden. Als dit niet mogelijk is bij uw woning hebben we de juiste oplossing.
Kunt u de zonnepanelen op uw woning niet op het zuiden plaatsen? Dan kunt u niet de maximale stroomopbrengst met uw panelen behalen. Gelukkig biedt de overkapping met zonnepanelen van zonnepanelenoverkapping.nl de juiste oplossing. Door zonnepanelen op de overkapping in uw tuin te plaatsen, kunt u de panelen perfect op het zuiden richten. Het wordt zo gepositioneerd dat uw zonnepanelen maximaal in de zon staan en maximaal renderen.
Hiernaast plaatst u een luxe overkapping in de tuin met eindeloze maatwerkmogelijkheden. Waardoor u een comfortabele en knusse buitenruimte in de tuin creëert waar u heerlijk kunt ontspannen. Het unieke modern landelijke design van de overkapping met zonnepanelen is een aanwinst voor elke tuin. Mocht u toch al een overkapping in de tuin willen laten plaatsen, kies dan voor een duurzame zonnepanelen overkapping.
Als het dak van uw woning niet geschikt is voor zonnepanelen biedt de overkapping de mogelijkheid om toch zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor bent u in staat om uw eigen groene stroom op te wekken. Tegelijkertijd hoeft u hiervoor geen bruikbare ruimte op te offeren. Sterker nog, terwijl de zonnepanelen groene stroom opwekken, kunt u heerlijk tot rust komen onder de comfortabele en luxe overkapping.
Naarmate u uw woning verder gaat verduurzamen met een lucht-lucht warmtepomp (airco), of een (hybride) warmtepomp stijgt het stroomverbruik. 10 of 12 zonnepanelen zijn nu onvoldoende om ook de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien. Bij vele woningen biedt het dak dan onvoldoende ruimte voor de extra zonnepanelen. Ook in dit geval biedt een overkapping met zonnepanelen de oplossing zodat u voldoende groene stroom kunt opwekken.
Een lucht-lucht warmtepomp is de volgende stap als u snel van het gas af moet voor een relatief goedkope prijs. De lucht-lucht warmtepomp is een duurzame oplossing voor een airco, waarmee u de woning zowel kunt verwarmen als verkoelen. U kunt meerdere units in uw woning plaatsen om het hele huis te verwarmen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook een unit plaatsen in een selecte ruimte waar u vaak zit. Denk aan een thuiskantoor of bijvoorbeeld de woonkamer. Dan kunt u deze ruimte verwarmen zonder dat u met de centrale verwarming de gehele woning verwarmd. Het nadeel van deze oplossing is dat de lucht wel wat droog kan worden in de ruimte. Van de energie om te verwarmen wordt 75% uit de buitenlucht gehaald en voor slechts 25% wordt stroom gebruikt. Maar voordat u lucht-lucht warmtepomp begint te installeren hebben we nog meer duurzame oplossingen.
De lucht-lucht warmtepomp is de perfecte oplossing om bepaalde ruimtes van een woning te verwarmen en verkoelen. Als u de hele woning wilt verwarmen op elektriciteit, zonder te veel aanpassingen te maken, kiest u voor de hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is werkzaam naast uw reguliere CV ketel en kan gewoon aangesloten worden op de centrale verwarming.
Hiermee bespaart u tot 70-80% op uw gasverbruik en wordt uw woning voornamelijk verwarmd op basis van elektriciteit. Daarnaast wordt u niet volledig afhankelijk van verwarmen op elektriciteit. Met elektriciteit is het lastiger om hoge temperaturen te bereiken dan met gas. Mocht het buiten dus heel koud worden, dan kan de woning op gas verwarmd worden. Hierdoor is de hybride cv-ketel ook geschikt voor het verwarmen van minder goed geïsoleerde woningen.
De all-electric warmtepomp is de standaard voor nieuwbouwwoningen. De investering hiervoor ligt een stuk hoger dan bij de hybride warmtepomp. Daarnaast moet de woning uitstekend geïsoleerd zijn en moet de hele woning verwarmd worden met vloerverwarming. Daarom is dit een minder populaire keuze voor bestaande woningen in Nederland.
Omdat we vaak last hebben van extreem koude winters kiezen veel mensen voor een hybride warmtepomp. Mocht de warmtepomp onvoldoende warmte produceren en de isolatie onvoldoende effectief blijven, dan zorgt de CV ketel ervoor dat u geen koude voetjes krijgt.
De all-electric warmtepomp vraagt aanzienlijk meer stroom dan de hybride warmtepomp. Maar gebruikt dus helemaal geen gas om de woning te verwarmen. Hierdoor neemt het energieverbruik aanzienlijk toe waardoor u meer zonnepanelen nodig heeft om volledig duurzaam te blijven.
Met één of meerdere overkappingen met zonnepanelen kunt u eenvoudig extra zonnepanelen bijplaatsen. Het voordeel is dat u hiervoor geen bruikbare ruimte hoeft in te leveren als uw dak onvoldoende bruikbare ruimte biedt. Tegelijkertijd kunt u hierdoor voldoende groene stroom opwekken om alle duurzame installaties van voldoende energie te voorzien.