De badkamer is een van de meest gebruikte ruimtes in huis en helaas ook de plek waar snel kalkaanslag ontstaat.
Kalkaanslag is niet alleen een doorn in het oog, maar kan op lange termijn ook schadelijk zijn voor je sanitair. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. In dit artikel lees je handige tips om de badkamer langer fris en kalkvrij te houden.
Kalkaanslag wordt veroorzaakt door zogenoemd hard water. Als hard water een groot probleem is in jouw regio (dit kan namelijk per plek verschillen), kan het installeren van een waterontharder een goede oplossing zijn voor de lange termijn. Het verwijdert mineralen zoals calcium en magnesium uit het water, waardoor het ‘zachter’ wordt. Een waterontharder wordt daarom ook wel een waterverzachter genoemd. Het vermindert kalkaanslag op kranen, douchewanden en sanitair. Hierdoor oogt de badkamer langer fris en ben je minder energie kwijt aan het poetsen. Bovendien kan onthard water beter zijn voor je haar en een gevoelige huid. Dat is natuurlijk een fijn bijkomend voordeel! Laat de waterhardheid in jouw woning meten door een professional om te bepalen welk type waterontharder de beste keuze is.
Een gemakkelijke en effectieve manier om kalkaanslag te verminderen, is door oppervlakken direct na gebruik droog te maken. Maak douchewanden, kranen en tegels schoon met een wisser of droge doek. Zo minimaliseer je de kans op kalkaanslag en blijft het oppervlak langer glanzen.
Er zijn verschillende ontkalkingsmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor badkamertoepassingen. Het is erg geschikt om hardnekkige kalkaanslag mee te verwijderen. Gebruik je liever geen agressieve schoonmaakmiddelen? Ook met natuurlijke ontkalkingsmiddelen kun je de oppervlakken weer blinkend schoon krijgen. Gebruik bijvoorbeeld azijn of citroensap en meng dit met een beetje water. Laat het middel even inwerken, poets het oppervlak op, spoel het grondig af en maak het daarna droog met een schone doek.
Het is mogelijk om een waterafstotende coating aan te brengen op oppervlakken zoals wanden en tegels. Deze coatings creëren een beschermende laag die water en vuil afstoot. Hierdoor krijgt kalk minder kans om zich te hechten. Laat je hierover informeren bij een badkamerspecialist.
Het is belangrijk om het sanitair regelmatig te onderhouden om de opbouw van kalk te voorkomen. Als je te lang wacht, kan de kalkaanslag erg hardnekkig worden en lastig te verwijderen. Laat het dus niet zo ver komen!
Hoe zorg jij ervoor dat de badkamer vrij van kalkaanslag blijft?