Hoe balansventilatie installeren in uw woning?

Wil je een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer in jouw woning? Dan kun je tegenwoordig niet om een ventilatiesysteem heen.

Wil je een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer in jouw woning? Dan kun je tegenwoordig niet om een ventilatiesysteem heen. Bij nieuwbouw en duurzame renovatieprojecten is het simpelweg verplicht om ventilatie-oplossingen mee te nemen. Met name balansventilatie met warmteterugwinning wordt steeds populairder, en dat heeft alles te maken met de strenge BENG-normen. Maar balansventilatie met warmteterugwinning installeren in je huis... Hoe begin je daaraan?

Wat is balansventilatie nu precies?

Balansventilatie, ook wel systeem D genoemd regelt in tegenstelling tot bijvoorbeeld ventilatiesysteem C de aan- en afvoer van lucht volledig mechanisch. Dit type systeem voert continu evenveel verse lucht aan als vervuilde lucht wordt afgevoerd. Daarom wordt systeem D ook wel ventilatie met warmteterugwinning (wtw) genoemd. Bij dit systeem is de ventilatiebox uitgerust met twee ventilatoren: de ene zorgt voor de toevoer van verse buitenlucht naar de droge ruimtes van de woning (zoals woonkamer en slaapkamers), terwijl de andere ventilator de vochtige lucht afvoert uit de natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet). Alles gebeurt automatisch, afhankelijk van de grootte van de woning en het gewenste comfortniveau.

De meerwaarde van systeem D ligt in de warmteterugwinning. De warmtewisselaar in de ventilatie-unit zorgt ervoor dat de warmte-energie van de afgevoerde lucht wordt overgedragen op de verse aangevoerde lucht. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en levert aanzienlijke energiebesparing op. Balansventilatie heeft bovendien vaak de voorkeur omdat het de energieprestaties van de woning verbetert en de temperatuurregeling efficiënter maakt, vooral wanneer je kiest voor een systeem met warmteterugwinning. Wtw-ventilatie haalt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht om de koelere aangevoerde buitenlucht op te warmen, wat je op koudere dagen helpt besparen op verwarmingskosten. In de zomer werkt zo’n wtw-systeem omgekeerd doordat het de aangevoerde lucht koelt met de uitgaande lucht, zodat je airco minder hard hoeft te draaien. Dit levert ook besparingen op.

Een ander voordeel van systeem D of wtw-ventilatie is dat je fijne filters kunt inbouwen om de lucht te zuiveren van pollen, fijnstof en andere vervuilende stoffen wat vooral nuttig is voor mensen met allergieën.

Er is echter één belangrijke kanttekening: de woning moet goed geïsoleerd zijn, anders zal balansventilatie zijn volledige rendement niet bereiken.

Balansvantilatie installeren doe je zo

Wil je zelf een ventilatiesysteem D installeren? Houd er dan rekening mee dat het aanleggen van balansventilatie de nodige technische kennis en ervaring vereist. Alleen het correct plaatsen van de ventilatiekanalen en luchtroosters volgens het specifieke ventilatieplan, en in overeenstemming met de geldende bouw-, veiligheids- en installatievoorschriften, kan al behoorlijk wat puzzelwerk zijn.

Voor de installatie van de ventilatie-unit volgen hier enkele tips:

Controleer of naast de ventilatie-unit alle benodigde onderdelen zijn meegeleverd. Denk hierbij aan een montagebeugel, een voorgemonteerd 5-aderig netsnoer, een connectorset,en mogelijk andere accessoires zoals een droogsifon. Bij ventilatie met een standaard warmtewisselaar heb je ook een adapter voor de condensafvoer nodig.

Raadpleeg altijd de handleiding en volg de instructies van de fabrikant, aangezien de installatie per unit kan verschillen.

De meeste systemen kunnen zowel aan de wand (met een horizontaal te monteren beugel) als op de vloer (met een montagesokkel) worden geïnstalleerd. Het voordeel van de vloermontage is dat je niet afhankelijk bent van de draagkracht van de wand. Deze installatie is vaak sneller en er zijn altijd kleine aanpassingen mogelijk.

Na de installatie van het ventilatiesysteem stel je de juiste luchtspecificaties in, afhankelijk van de gewenste energieprestaties. Test de werking van het systeem en meet de debieten met een debietmeter.

Vergeet ten slotte de ventilatieverslaggeving niet, die nodig is voor het BENG-certificaat. De benodigde gegevens worden meestal door de fabrikant van het ventilatiesysteem verstrekt in de vorm van een prestatieverklaring. Houd er ook rekening mee dat in sommige gevallen fijnfilters geïnstalleerd moeten worden.

Meer weten over het aanleggen van balansventilatie? Vraag het aan onze adviseurs. Zij geven u de juiste technische aanwijzingen voor een correcte ventilatie-installatie bij uw specifieke bouwproject.

Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Service & Kennis

Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact met ons op. We geven graag antwoord op al je vragen.

Stel je vraag