Sta je te springen om een nieuwe dakkapel? Of een aanbouw? Of gaat je hart sneller kloppen bij de gedachte aan een nieuwe keuken? Hoe kun je dit bekostigen?
Dankzij de huidige hypotheekrentes kan het financieel aantrekkelijk zijn om te verhuizen. Echter is dit niet per se nodig. Door middel van een verbouwing kun jij jouw huis dusdanig vernieuwen, dat je er de nodige jaren mee vooruit kunt. Zowel bouwkundig, als financieel gezien, komt daar echter wel het een en ander bij kijken, bijvoorbeeld: de kosten. Hoe bekostig jij jouw verbouwing?
Voordat jij jouw wensen verder uitwerkt, is het belangrijk om stil te staan bij jouw financiën. Welke bank biedt de hoogste rente? En welke biedt jou de mogelijkheid om, ondanks jouw plannen voor een verbouwing, op een fiscaal vriendelijke manier een vermogen op te bouwen als aanvulling op jouw pensioen?
De kosten voor een verbouwing variëren enorm. Waar de een voor 6500 euro klaar is, legt de ander de hamer bij een bedrag van 17500 euro pas neer. De kosten die jij maakt, óf die jij jezelf juist bespaart, zijn compleet afhankelijk van jouw wensen. Ook het werk dat expliciet moet worden verricht, speelt hierin een rol. De gemiddelde kosten voor een verbouwing schommelen rond de 13000 euro, voor de maximale kosten komen we daarentegen uit op een bedrag van 27000 euro. Een aannemer hanteert voor een verbouwing drie verschillende manieren om op een correcte factuur uit te komen: een vaste prijs, een richtprijs of een prijs van een gemiddelde van zo’n 30 tot 45 euro per uur.
Dat wetende, kun jij je gaan focussen op een spaardoel. Belangrijk daarbij is om spaarrekeningen te vergelijken, in internet termen ook wel ‘sparen vergelijken’ genoemd, zodat het door jouw ingelegde bedrag wordt voorzien van een goede rente.
Wanneer jij voorzien bent van een bank die jou van een wenselijke rente voorziet, kun jij je gaan verdiepen in de diverse mogelijkheden die bij een verbouwing komen kijken. Los van het feit dat je simpelweg kunt sparen, kun jij een hypotheekverhoging aanvragen. Door middel van een hypotheekverhoging sluit je niet alleen een lening af waarbij de rente vaak lager is dan bij een persoonlijke rekening, ook de looptijd is over het algemeen langer, waardoor het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt aanzienlijk lager is én is de hypotheekrente (afhankelijk van verschillende voorwaarden) aftrekbaar. Dit zegt overigens niet dat het afsluiten van een persoonlijke lening een slecht idee is, want ook dit biedt de nodige voordelen. Zo betaal je hierbij geen advies-, taxatie- of notariskosten en zou jouw verbouwing onder de richtlijnen van eigenwoningschuld box 1 kunnen vallen, waardoor de rente aftrekbaar wordt.
Neem jij jouw toekomstwensen graag mee in hedendaagse beslissingen? En vind je het belangrijk om vooruit te denken? Door middel van banksparen pensioen bouw jij op een fiscaal vriendelijke wijze jouw vermogen op, als aanvulling op jouw pensioen. Zo ben je toch in staat om jouw huis van een verbouwing te voorzien. Win-win!